Lékaři ze zemí mimo EU budou mít na složení aprobační zkoušky čtyři pokusy, rozložit si ji ale mohou do dvou dnů. Foto: Pixabay

Zahraniční lékaři mají mít čtyři pokusy na zkoušku pro praxi v ČR

Zahraniční lékaře zřejmě čeká změna podmínek aprobační zkoušky, po jejímž absolvování by mohli pracovat v Česku. Budou se moci o její složení pokusit maximálně čtyřikrát, rozložit by si ji ale mohli do dvou dnů. Změnu má přinést novela, kterou včera senátní zdravotnický výbor doporučil schválit beze změn.

 

Nic na tom nezměnily ani pochybnosti senátora ČSSD Jaroslava Malého o tom, zda nová pravidla zkoušek nemohou být v rozporu s Listinou základních práv a svobod. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) senátorům řekl, že omezení pokusů zabrání tomu, aby zahraniční lékaři žádali „donekonečna“ o uznání jejich schopností léčit české pacienty. Rozdělení čtyřdílné zkoušky do dvou dnů má podle ministra naopak přispět k tomu, aby ji lékaři z ciziny mohli zdárně složit. Je to podle něj v zájmu nemocnic, které se potýkají s nedostatkem lékařů.

Novela měla původně na návrh Senátu pouze v zákoně o zdravotnických povoláních zrušit podmínky vzdělávání pro terapeuty a specialisty čínské medicíny. Důvodem je to, aby tyto formy pomoci nebyly hrazeny pojišťovnami. Zákonodárci se shodovali s Vojtěchem na tom, že čínskou medicínu by měl upravit samostatný zákon o léčitelích, který chystá ministerstvo zdravotnictví předložit v první polovině příštího roku.

Sněmovna novelu doplnila o návrh, aby roční nemocniční praxi jako podmínku pro nové zdravotnické záchranáře nemuseli absolvovat řidiči záchranných vozů, kteří vykonávají tuto práci nejméně pět let. Podobně by měly být upraveny rekvalifikace zdravotních sester na zdravotně-sociální pracovnice nebo požadavky na dětské sestry, klinické logopedy či psychology ve zdravotnictví.

Do novely se dostalo také ustanovení, aby si stanice protialkoholní a protitoxikomanické záchytné služby mohly najmout odborné lékaře z jiných zařízení.

-čtk-