Foto: Sébastien Bertrand/ Wikimedia, licence CC BY 2.0

Brusel vyšetřuje, zda Čína nediskriminuje firmy z EU ve zdravotnických tendrech

Evropská komise zahájila vyšetřování, zda Čína nediskriminuje firmy ze zemí Evropské unie při zadávání veřejných zakázek na nákup zdravotnického vybavení. Unijní exekutiva to dnes oznámila v oficiálním věstníku EU. Brusel tak vůbec poprvé využil předloni schválená pravidla, která mu umožňují reagovat na omezování přístupu k tendrům vládami mimounijních zemí například vyloučením jejich firem z evropských výběrových řízení. Čínské ministerstvo zahraničí v reakci vyzvalo EU, aby předešla případným restrikcím.

Čína podle komise uplatňuje na trhu zdravotnického vybavení několik zásad, které vedou k omezení evropské konkurence. Zákon o vládních zakázkách nařizuje čínským státním firmám, aby až na výjimky kupovaly čínské produkty. Jiná pravidla označovaná jako „Made in China“ stanovují u nákupu zdravotnických nástrojů a pomůcek povinný podíl zastoupení čínských výrobků. Čínská výběrová řízení rovněž podle komise mnohdy stanovují požadavky tak nízkých cen, které jsou pro evropské firmy usilující o zisk nesplnitelné.

„Výše uvedená restriktivní dovozní opatření a postupy významně a systematicky znevýhodňují hospodářské subjekty, zboží a služby z unie, neboť systematicky upřednostňují u veřejných zakázek nákup domácích výrobků na úkor dovážených výrobků nebo podřizují účast hospodářských subjektů z unie na veřejných zakázkách diskriminačním postupům,“ uvedla v dnešním odůvodnění EK.

Její šetření se týká řady kategorií včetně zdravotních pomůcek, lékařských přístrojů, nábytku do ordinací a nemocnic, ale i náplastí nebo obvazů.

EU může na základě poprvé využitých pravidel vůči čínským firmám uplatnit stejný postup, jakému čelí ty evropské v Číně. V rámci zahájeného řízení chce ale komise nejprve dát Pekingu prostor k vyjádření a šanci spor urovnat. Tato fáze by měla trvat devět měsíců, komise ji ale může prodloužit. Teprve poté přistoupí k dalším krokům.

Čínské ministerstvo zahraničí dnes vyzvalo EU, aby přestala hledat „záminky“ pro bezdůvodné vylučování čínských firem z unijního trhu, uvedla agentura Reuters.

Čínská diplomacie již před dvěma týdny uvedla, že je znepokojena opatřeními EU vůči svému průmyslu a společnostem a pokládá je za diskriminační. Reagovala tím na rozhodnutí komise zahájit vyšetřování čínských dodavatelů turbín pro větrné elektrárny v EU kvůli podezření z nadměrného využívání státních dotací. Unie může omezit čínským firmám přístup na svůj trh také v případě, že se těší státní podpoře, která je v EU zakázána.

-čtk-