Zhoršený výhled se týká rovněž dceřiné společnosti Fresenius Medical Care, největšího světového výrobce dialyzačního zařízení, ale ta plánuje obrovskou expanzi do Číny. Foto: Fresenius Medical Care

Fresenius zhoršuje svůj výhled, akcie padají. GSK kupuje Tesaro

Německá skupina, která na trh dodává nejrůznější zdravotnické výrobky, ohlásila zhoršení výhledu na příští dva roky. Britská farmaceutická společnost GSK koupí americkou biofarmaceutickou společnost Tesaro.

 

Během pátku propadla tržní hodnota německé skupiny Fresenius o 4,7 miliardy eur (121,5 miliardy korun), což představuje propad o necelých dvacet procent. Důvodem bylo vydání takzvaného profit warningu, tedy varování, že výhled ekonomických výsledků společnosti se v příštích měsících či letech bude vyvíjet hůře, než se původně předpokládalo.

Podle agentury Reuters bude zisk skupiny Fresenius v příštím roce stagnovat, společnost rovněž dává vale svým původním cílům na rok 2020. Fresenius bude prý nucen investovat více peněžních prostředků do svých nemocnic a dalších svých aktivit. Mezi ně patří zejména výroba takzvaných biosimilárních, tedy patentově nechráněných biotechnologických, léků. Firma chce také navýšit kapacitu produkce svého infuzního byznysu.

Chceme využít příležitosti

„Na trhu se objevily příležitosti, kterých chceme využít tak, abychom zajistili dlouhodobou stabilitu celé skupiny,“ řekl na páteční tiskové konferenci Stephan Sturm, výkonný ředitel společnosti Fresenius. Dá se ale očekávat, že na ziskovosti skupiny se negativně projeví také nové německé legislativní požadavky na provoz nemocnic. Freseniova nemocniční divize Helios, která je největším evropským provozovatelem těchto zdravotnických zařízení v Evropě, bude totiž na to konto muset zvýšit objem nemocničního personálu.

Investoři na zprávy zareagovali výprodejem akcií, jak bylo uvedeno výše. Jde o největší jednodenní propad společnosti na akciové burze v její historii. Její tržní hodnota navíc propadla na nejnižší úroveň za více než čtyři poslední roky. Stephan Sturm ale odmítl, že by společnost pod jeho vedením v minulosti zanedbávala investice do svých kapacit. „Vidím to jako náhodný souběh okolností, nedostatečné investování v minulosti rozhodně odmítám,“ řekl analytikům.

Ti pro příští rok očekávají růst tržeb skupiny Fresenius v řádu středních jednotek procent a stagnaci zisku. Původní odhady ale hovořily o zvýšení tržeb v rozmezí sedmi až deseti procent a růst zisku o 8,3 až 12,6 procenta. V roce 2020 se má situace mírně zlepšit. Zhoršený výhled se týká rovněž dceřiné společnosti Fresenius Medical Care, největšího světového výrobce dialyzačního zařízení, která je na burze obchodovaná samostatně.

Akviziční jízda v Číně

Nicméně pouhý den před vydáním profit warningu informoval portál FierceBiotech.com o rozsáhlých investicích právě Fresenius Medical Care v Číně. Německá společnost nakoupila například sedmdesátiprocentní podíl v čínské skupině Guangzhou KangNiDaiSi Medical Investment, která momentálně buduje tři léčebná centra, kde bude mimo jiné provozovat dialýzu. Všechna tři vyrostou na jihovýchodě Číny. Chystá se výstavba i čtvrtého, které zatím čeká na souhlas vlády.

Fresenius Medical Care získal také pětapadesát procent v Henan Aishen Hospital Management a Aishen Beijing Hospital Management. Tyto společnosti staví dalších třináct center pro dialýzu a nemocnici pro léčbu chorob souvisejících s ledvinami. Zařízení se stanou součástí širší sítě pro péči o ledviny, která pokrývá provincie Che-nan, Šan-tung, Kuang-tung a Chaj-nan. V neposlední řadě německá společnost získala také šedesát procent v Daqing Kangda Dialysis Center na severovýchodě provincie Chej-lung-ťiang.

„Všechny tyto akvizice znamenají důležitý strategický krok pro vývoj našeho podnikání v Číně,“ cituje portál FierceBiotech.com výkonného ředitele Fresenius Medical Care Rice Powella. „Čína je coby druhým největším trhem světa už dnes naším významným teritoriem,“ dodal. Vlna akvizicí navazuje na tu z roku 2017, kdy německá společnost pořídila sedmdesát procent akcií v několika podobných čínských firmách. Že se jedná o perspektivní trh pro Fresenius Medical Care, potvrzuje i skutečnost, že ledviny má v nepořádku více než deset procent čínské populace, tedy asi 120 milionů lidí.

GSK posiluje v onkologii

Fresenius Medical Care ale nebyl jedinou významnou společností, která se minulý týden vydala na nákupy. Britská GlaxoSmithKline chce do svého impéria zahrnout americkou biofarmaceutickou společnost Tesaro, která se zaměřuje na vývoj léků proti rakovině. Transakce má dosáhnout objemu 5,1 miliardy dolarů, tedy asi 116 miliard korun. Informoval o tom portál Pharmatimes.com.

GlaxoSmithKline obchodem získá přístup k inhibitoru Zejula (niraparib). Ten získal povolení od amerických i evropských regulátorů k léčbě dospělých pacientek, u kterých došlo k recidivě rakoviny vaječníků, a které se podrobují platinové chemoterapii.

Britská farmaceutická skupina si od akvizice slibuje podstatného posílení svého farmaceutického byznysu a zlepšení svých schopností v oblasti onkologie. Očekává, že nákup Tesara se na hospodářských výsledcích skupiny i zvýšení zájmu o její akcie projeví už v roce 2022. „Jsme přesvědčeni, že nám to pomůže v naplnění naší strategie, kterou je zajištění dlouhodobého růstu společnosti,“ řekla výkonná ředitelka GSK Emma Walmsleyová.

Petr Musil