K vysoké spotřebě cukru na Slovensku přispěly hlavně slazené nápoje, jejichž konzumace se v zemi od vzniku státu v roce 1993 zdvojnásobila. Foto: koláž ZD

Nárůst obezity na Slovensku stojí zdravotnictví miliardy korun

Nárůst obezity na Slovensku kvůli špatné životosprávě obyvatel stojí místní zdravotnictví v přepočtu až několika miliard korun ročně. Vyplývá to ze studie vládních analytiků, podle kterých by ke zlepšení zdravotního stavu obyvatelstva mohlo přispět i zdanění slazených nápojů.

 

„Na léčbu nemocí spojených s nadměrnou konzumací cukru vynakládá slovenské zdravotnictví nemalé prostředky. Přímo s obezitou se spojují dvě až sedm procent celkových nákladů na zdravotní péči, po zohlednění nákladů na přidružená onemocnění to může být až 20 procent celkových nákladů,“ uvedli vládní analytici ve studii, kterou nyní zveřejnili.

Podle analýzy na léčbu obezity slovenské zdravotnictví vynakládá 90 až 245 milionů eur (2,3 až 6,3 miliardy korun) ročně. Po započítání přidružených nemocí výdaje mohou dosáhnout až 700 milionů eur (téměř 18 miliard korun).

Výskyt obezity se na Slovensku sice drží mírně pod průměrem EU, postupně se ale zvyšuje. Na Slovensku trpí obezitou 22 procent dospělé populace a 11 procent dětí.

V celkové spotřebě cukru a výrobků z něj se Slovensko dostalo na přední místa v rámci zemí sdružených v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Zatímco v roce 1993 mělo Slovensko v porovnání s okolními zeměmi nejnižší spotřebu cukru, o 20 let později se země v tomto srovnání s ČR, Maďarskem, Polskem a Rakouskem dostala na špici žebříčku s průměrnou spotřebou téměř 50 kilogramů cukru na obyvatele.

K vysoké spotřebě cukru na Slovensku přispěly hlavně slazené nápoje, jejichž konzumace se v zemi od vzniku státu v roce 1993 zdvojnásobila. Analytici uvedli, že s cílem omezit spotřebu takzvaných nezdravých potravin některé státy přistoupily zejména ke zdanění slazených nápojů. Například v Maďarsku, které zavedlo daň na nezdravé potraviny a nápoje, výrobci podle slovenské studie postupně snížili podíl nezdravých složek v produktech, nebo je z výrobků odstranili.

-čtk-