Upravené podmínky už přilákaly 18 lékařských a nelékařských pracovníků, sester nebo laborantů. Foto: koláž ZD

Příspěvky Karlovarského kraje prý uspěly, daří se získat lékaře za 400 tisíc a sestry za 150 tisíc korun

Karlovarskému kraji se daří díky náborovým příspěvkům získávat lékaře a zdravotní sestry. Rozpočet kraje to ale bude stát miliony korun. Kraj původně přísné podmínky nedávno změkčil, aby přilákal větší počet zdravotníků, řekla novinářům hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

 

„My jsme měli náborové příspěvky už před dvěma lety, ale jen na interních odděleních. Pravidla jsme ale změnili tak, že platí pro všechny oddělení nemocnic v kraji, a změnili jsme i to, že lékař, který nastoupí, se zaváže, že bude v nemocnici v kraji pracovat tři roky, původně tam bylo pět let,“ uvedla Vildumetzová.

Upravené podmínky už přilákaly 18 lékařských a nelékařských pracovníků, sester nebo laborantů. Dalších 36 zájemců o příspěvek kraj eviduje. Lékaři mohou získat až 400.000 korun, sestry a další nelékařských zdravotnický personál pak 150.000 korun.

Podle hejtmanky kraj tak letos za náborové příspěvky zaplatí odhadem 15 milionů korun. Pokud se však podaří doplnit do nemocnic chybějící personál, může kraj v budoucnu opět pravidla upravit tak, aby podpořil ty obory, kde bude nedostatek personálu.

-čtk-