Čtyři giganti světového farmaceutického průmyslu (Novartis, Pfizer, Roche, MSD) si lebedí - stále totiž mají větší obraty a větší zisky. Foto: koláž ZD

Výsledky farmabyznysu překonaly očekávání

Tržby a zisky předních světových farmaceutických společností na konci loňského roku překvapily odhady analytiků. Optimismus je na místě i pro rok letošní. Pouze Pfizer se obává sílícího dolaru.

 

Merck táhla Keytruda

Americký Merck (mimo USA a Kanadu působí firma pod značkou Merck Sharp & Dohme, zkratka MSD – pozn. redakce) překonal ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku očekávání trhu, když vydělal 1,83 miliardy dolarů (téměř 41 miliard korun). Tržby dosáhly jedenácti miliard dolarů (přes 246 miliard korun), což představovalo asi pětiprocentní nárůst v porovnání s posledním kvartálem roku 2017. A to ještě ztratil tři procenta tržeb v důsledku kurzových rozdílů. Akcie na finanční výsledky bezprostředně zareagovaly tříprocentním růstem, ačkoli sám Merck zveřejnil výhled na letošní rok, který je mírně pod konsensem analytiků.

Podle Kennetha Fraziera, výkonného ředitele společnosti, jde o výsledky, které „jsme už neviděli několik let“, a jde o výsledek poměrně masivních investic do výzkumu a vývoje. „Očekáváme, že si to přeneseme i do roku 2019,“ dodal.

Tahounem celé skupiny byly léky na lékařský předpis. Jejich prodeje vzrostly meziročně o šest procent a jen těsně nepřekročily hranici deseti miliard dolarů. Samotná Keytruda (lék, který se využívá v imuno-onkologii) zaznamenala prodeje převyšující dvě miliardy dolarů (téměř 50 miliard korun). Za celý loňský rok to pak bylo přes sedm miliard. To znamená, že Keytruda zajistila více než pětinu tržeb celé společnosti Merck.

„Předpokládám, že do roku 2022 prodeje Keytrudy překonají hranici patnácti miliard dolarů,“ uvedl pro ABC News Edward Jones, analytik společnosti Ashtyn Evans. Díky tomu by se Mercku prý měla výrazně zvýšit zisková marže.

Roche: Amerika vyrovnala evropský útlum

Švýcarský farmaceutický koncern Roche hlásí za celý loňský rok tržby v objemu necelých 57 miliard franků (1,28 bilionu korun). Jedná se o meziroční nárůst ve výši sedmi procent. Přitom proti skupině působily hned dva zásadní faktory: ztratila patentovou ochranu na několik významných léků a její tržby v Evropě se v porovnání s rokem 2017 snížily o sedm procent.

Nahoru ji táhla silná poptávka po nových lécích a solidní výsledky divizí, které se zabývají diagnostikou. Jen v USA vzrostly společnosti tržby o čtrnáct procent a v ostatních regionech mimo Evropu pak v průměru o deset procent. Zejména v asijsko-pacifické oblasti a Jižní Americe.

Investoři přesto podle listu Financial Times nemají přílišný důvod k jásotu, neboť výsledky Roche jsou víceméně v souladu s očekáváním trhů. Pro letošní rok skupině předpovídají růst tržeb do pěti procent. Podle Severina Schwana, výkonného ředitele Roche, je ale společnost dobře nastavena pro zachování současného trendu.

Novartis šlape jako švýcarské hodinky

Rovněž druhý zástupce švýcarského farmaceutického průmyslu si vedl loni velmi dobře. Za poslední kvartál vykázal tržby převyšující třináct miliard dolarů (skoro 300 miliard korun), a meziročně si tak polepšil o šest procent. Zároveň jde o výsledek, který je mírně nad očekáváním analytiků. Čtvrtletní zisk vzrostl o osm procent.

Za celý rok 2018 se pak tržby zvýšily o pět procent na skoro 52 miliard dolarů (1,16 bilionu korun). Podobný růst Novartis očekává i pro letošní rok. „Podnikli jsme rozhodné kroky k tomu, abychom se stali společností, která se soustředí na vývoj průlomových léků, které chceme zároveň zpřístupňovat co nejširším masám pacientů,“ řekl listu Financial Times Vas Narasimhan, výkonný ředitel Novartisu, který v jeho čele stojí od roku 2017.

Do loňských výsledků se velmi pozitivně promítly prodeje inovativních léků Cosentyx a Entresto, které zaznamenaly devítiprocentní meziroční nárůst. Novartis se navíc do roku 2020 chystá uvést na trh dalších deset léků, od kterých si slibuje podobný nástup.

Pfizer se obává sílícího dolaru

Americká farmaceutická skupina Pfizer rovněž překonala odhady analytiků, když za poslední čtvrtletí loňského roku vykázala obrat v objemu necelých 14 miliard dolarů (316 miliard korun). To je asi o dvě procenta vyšší číslo, než jaké očekával trh.

Pro letošní rok ale zástupci Pfizeru vyslovili obavy týkající se vývoje směnného kurzu amerického dolaru. Ten totiž v posledních dvou až třech letech vykazuje posilující tendenci, což zhoršuje konkurenceschopnost amerického zboží (včetně produktů Pfizeru) na světových trzích – dražší dolar znamená dražší výrobky pocházející z USA.

Pfizer odhaduje, že kvůli posilujícímu dolaru může na tržbách přijít za celý rok až o 900 milionů dolarů (tedy bezmála 22 miliard korun). Pro letošní rok by se prodeje Pfizeru měly pohybovat mezi 52 a 54 miliardami dolarů (1,16 až 1,2 bilionu korun). Analytici přitom očekávají tržby vyšší než 54 miliard dolarů.

Zřejmě vycházejí z toho, že Pfizer během loňského listopadu oznámil zdražení více než čtyř desítek produktů ze svého portfolia, ačkoli za to dlouhodobě čelí kritice ze strany Donalda Trumpa, ale i dalších amerických politiků.

Petr Musil