Obamova reforma vnesla světlo do objemu plateb firem směrem k poskytovatelům zdravotní péče.Foto: New America Media

Farmaceutické firmy platí americkým lékařům a nemocnicím miliardy dolarů

Lékaři a fakultní nemocnice v USA obdrželi v posledních pěti měsících loňského roku 3,5 miliardy dolarů od farmaceutických firem a dodavatelů lékařských přístrojů. Ukázalo se to díky zdravotnické reformě prezidenta Baraka Obamy z roku 2010. Ta nařídila firmám odkrýt všechny platby v hodnotě deseti dolarů a výš.

 

Data od nich sbírá CMS – státní úřad zastřešující dva hlavní programy dotovaného zdravotního pojištění Medicare a Medicaid (Centers for Medicare and Medicaid Services – CMS, Medicare je pro seniory a nemocné s určitými chorobami, Medicaid pro lidi s nízkými příjmy). Hlásit se musí odměny za konzultace a přednášky, výdaje na cestovní náhrady, pohoštění, zábavu i platby za výzkumné granty. Povinnost se vztahuje i na situace, kdy příjemce převede peníze na charitativní účely, uvedla televizní stanice NBC.

Zhruba 546 tisíc individuálních poskytovatelů zdravotní péče, kam se počítají nejen lékaři a zubaři, ale také tzv. osteopaté (léčí manuální metodou připomínající jemnou masáž) i 1 360 fakultních nemocnic obdrželo od zdravotnických firem 4,4 miliónu jednotlivých plateb. Obamova reforma předepsala firmám, aby do letošního března odkryla karty za období od srpna do prosince 2013. Americká lékařská společnost (The American Medical Association – AMA) a další lékařské organizace žádaly CMS, aby pozdržela zveřejnění dat o šest měsíců a to proto, že případné chyby by mohly vytvořit falešný dojem o vlivu průmyslu na jednotlivé lékaře. CMS jim vyhověla, a proto byly výsledky publikovány až v těchto dnech.

-cik-