U více než 50 procent žen malé stydké pysky přesahují okraj velkých stydkých pysků. Je to tedy běžný jev, který nevyžaduje operaci. Foto: scottnyde freeimages.com

Lékaři varují, že počet labioplastik roste, dívky chtějí vypadat jako Barbie

Brazilské voskování neboli úplná depilace pubického ochlupení obnažuje ženskou anatomii natolik, že nejméně jedna žena z pěti věří, že potřebuje plastickou kosmetickou operaci intimních míst. Ta, pokud jsou chráněná přirozeným ochlupením, vypadají jinak, než zejména mladé dívky očekávají. Ani jejich matky často netuší, jaký vzhled ženských genitálií je normální.

 

Vyplynulo to z jednání odborné lékařské konference, která se zabývala sexuálním zdravím v Austrálii a proběhla o uplynulém víkendu.

V posledních několika letech jsou prý praktičtí lékaři v Austrálii doslova zaplaveni požadavky na odeslání na labioplastiku, které se v oboru důvěrně říká „Barbie“. Tlak už je tak silný, že Královská australská společnost všeobecných praktických lékařů nyní pracuje na sadě informací pro pacienty, které by měly lékařům pomoci celou situaci lépe zvládnout.

Labioplastika je chirurgický výkon prováděný na zevních pohlavních orgánech žen. Obvykle spočívá v odstranění části malých stydkých pysků a jejich úpravu do požadované velikosti nebo tvaru. Trvá zhruba hodinu a provádí se v celkové anestezii. V ČR jí nabízejí soukromé kliniky, cena přesahuje dvacet tisíc korun.

Počet žen, které podstoupily labioplastiku v Austrálii v rámci programu zdravotního pojištění Medicare, stoupl za poslední dekádu na trojnásobek. Praktická lékařka z Melbourne Magda Simonisová ovšem pro ABC News uvedla, že reálný počet není znám, protože daleko více žen volí raději léčbu v soukromých klinikách.

Odstranění pubického ochlupení je stále častější, odhaduje se, že se týká až 80 procent tzv. generace Y (narození v letech 1985 až 1995, více se zaměřují na volný čas než generace předcházející, práci berou jen jako snadný způsob, jak zaplatit účty. Méně hledají smysl práce, ale více cílí na vysoké finanční i společenské uznání). „Depilace hraje velkou roli v objevování sama sebe,“ říká lékařka. Uvádí také příklad konzultace s matkou a její 17letou dcerou, k níž došlo zhruba před rokem. „Přišla za mnou náctiletá dívka s matkou a dožadovaly se plastické operace po brazilské depilaci, protože podle stanoviska matky byla vagina její dcery vyhřezlá,“ popisuje lékařka, podle níž ale byla dívka úplně normální. „Panuje obecně rozšířená neznalost, jak vlastně vypadá normální vulva,“ míní doktorka Simonisová. Doufá, že nové informační materiály pomohou těm pacientkám, které mají pocit, že jejich genitálie jsou deformovány, protože nedosahují ideálu ztělesněného panenkou Barbie.  Podle lékařky si dívky myslí, že „tam dole“ by se měla nacházet čisťounká, jednoduchá štěrbinka bez jakékoliv převislé kůže.

Ovšem realita je jiná – u více než 50 procent žen malé stydké pysky (labia minora pudendi) přesahují okraj velkých stydkých pysků (labia majora pudendi). „Ale to není něco, co by dívky našly v on-line reklamách na labioplastiku,“ uzavírá praktická lékařka z australského Melbourne.

-cik-