Dostatek pohybu a vhodná strava mohou zařídit, že člověk nebude ve vyšším věku trpět řídnutím kostí. Foto: archiv

Prevence osteoporózy musí začít už v dětství, připomene pochod

Česko nemá ucelený program prevence a léčby osteoporózy, přestože řídnutím kostí trpí zhruba 800.000 lidí, častěji ženy. Pochodem proti osteoporóze 16. října na pražský Petřín chce České národní fórum proti osteoporóze připomenout, že s prevencí nemoci, která plíživě „ukusuje“ kostní hmotu, je potřeba začít už u dětí a pokračovat s ní celý život. Řekl to tajemník fóra, gynekolog Jaroslav Jeníček. 

Pochod startuje od dolní stanice lanové dráhy Petřín ve 14:06, podle anglického sledování času ve 2.06 PM, což odpovídá počtu kostí v těle. Účastníci dostanou pamětní list a mohou si dát změřit hustotu kostí.

„Rodiče by v prevenci měli pamatovat na to, aby si jejich děti během růstu a dospívání vytvořily dostatečné množství kostní hmoty, která jim pak bude sloužit celý život,“ řekl lékař. Kostní hmota narůstá do 25 až 30 let věku. Pozvolný úbytek kostní hmoty s věkem je sice přirozený, problém ale nastává, pokud jí ubývá rychleji. K rozvoji nemoci přispívá nedostatek vápníku, vitamínu D a přiměřeného pohybu.

Děti by proto měly mít stravu bohatou na vápník a dostatek pohybu na čerstvém vzduchu. Pohyb správnou mírou zatíží svalový i kostní aparát a pohyb venku umožní tvorbu vitamínu D v kůži vlivem slunečního záření.

„Ukázalo se, že děti, které se denně 40 minut intenzivněji věnují fyzickým aktivitám, mají pevnější kosti než jejich méně aktivní vrstevníci – u chlapců bylo prokázáno o devět procent více kostní hmoty a o 12 procent pevnější kosti. U dívek o sedm procent více kostní hmoty a o devět procent pevnější kosti,“ vyčíslil Jeníček.

Vápník se nejlépe získá s mléčné stravy – doporučená denní dávka pro dospívající je 1200 až 1500 miligramů, u mladých žen 1000 miligramů, u žen po padesátce 1500 miligramů denně. Vitamín D lze zajistit pobytem na čerstvém vzduchu a rozumným sluněním. Důležité také je mít ve stravě dostatek bílkovin, méně solit, alkohol pít jen příležitostně, nekouřit.

„Pravidelnou fyzickou aktivitou lze docílit nárůstu kostní hmoty až o deset procent, a to především u rostoucího organismu,“ řekl Jeníček. Cvičení by mělo být bez švihů a doskoků, doporučuje se například jízda na kole. Svalovou koordinaci zlepšuje plavání, vhodný je i tanec. U seniorů pomůže alespoň pravidelná chůze – stačí zhruba hodina denně.

-čtk-