Virus eboly na fotografii pořízené transmisní elektronovou mikrografii (TEM) v americkém Centru pro kontrolu nemocí CDC. Foto: Frederick A. Murphy

Prohlášení k pokusu o vydírání rozšířením viru Ebola. Panika není na místě!

Ministerstvo vnitra rozeslalo médiím zprávu o výhrůžkách o rozšíření viru Ebola. Redakce Zdravotnického deníku je přesvědčena, že taková hrozba je nesmyslná vzhledem ke způsobu, jakým se virus šíří. Proto čtenáře prosíme, aby se nezneklidňovali a brali zprávu jako informaci o tom, že nic není v naší zemi podceněno a že i absurdity jsou pro jistotu prověřovány. 

 

 

Dnes, 27.října, 2014, po projednání ve vládě a po souhlasu státního zástupce sdělujeme, že v současné době bezpečnostní složky státu šetří pokus o vydírání ČR ze strany zatím neznámého jednotlivce nebo skupiny, a to hrozbou rozšířením viru Ebola na veřejných místech v ČR.

Pachatel či pachatelé používají velmi sofistikované komunikační prostředky a Policie zatím nemá důkazy, které by potvrdily nebo vyvrátily jednu z variant.

Důvodem ke zveřejnění této informace je fakt, že vyděrači již tuto informaci předali médiím. Snaží se tak naplnit svoji další výhružku, vyvolat mezi obyvatelstvem paniku.

Na případu intenzivně pracuje ÚOOZ i tým nejpovolanějších expertů.

Získání viru, jeho transport i efektivní šíření jiným způsobem než přímým kontaktem s nemocným či jeho tělními tekutinami je málo realistické. Klimatické i hygienické podmínky v České republice, úroveň epidemiologické práce i zdravotnického systému vylučují možnost masivního šíření Eboly. Na jednotlivé izolované případy je Česká republika připravena.

 

Lucie Nováková

ředitelka odboru tisku a public relations Ministerstva vnitra