Hejtman Jiří Běhounek: Dvakrát jsem nabídl Andreji Babišovi schůzku, ale stále k ní nedošlo. Foto: Kraj Vysočina

Hejtman ke sporu ministrů: Osobní rovina je nešťastná, rezort potřebuje stabilitu

Hejtman Kraje Vysočina, poslanec a předseda správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny lékař Jiří Běhounek by byl rád, kdyby ministři financí Babiš a zdravotnictví Němeček „zchladili hlavy a mysleli na pacienty“. Změny ve vládě podle něj ničemu nepomohou, zdravotnictví potřebuje stabilitu. Uvedl to v bleskovém rozhovoru pro Zdravotnický deník.  

 

 

 

Ministr financí Babiš tvrdí, že hlavním problémem českého zdravotnictví je, že se v něm krade, a proto prý tak ostře vystupuje proti ministru zdravotnictví Svatoplukovi Němečkovi. Co si o tom myslíte?

Formulace pana ministra Babiše jsou nešťastné a dlouhodobě pořád stejné. Tento spor jsme už měli při jednání s hejtmany před půl rokem a já jsem ho žádal, ať předloží zcela konkrétní výstupy a konkrétní indicie o tom, že se v českém zdravotnictví krade. Jsem hluboce přesvědčen, že to není ve větší míře než ve zbytku společnosti.

Dostal jste od ministra Babiše od té doby nějaké podklady pro jeho tvrzení?

Nedostal. Dvakrát jsem mu nabídl schůzku, kde bychom si tato témata prodiskutovali a vysvětlili především z hlediska Všeobecné zdravotní pojišťovny, protože tato instituce za rok odvedla obrovský kus práce, dostala se do černých čísel a neohrozila žádným způsobem fungování nebo financování českého zdravotnictví. Chtěl jsem s ním o tom mluvit a bylo mi řečeno, že snad někdy ke schůzce dojde, ale bohužel se tak zatím nestalo. Očekávám, co bude dál.

Měl by tento spor skončit odchodem jednoho z ministrů?

Nejsem si vědom toho, že by pan ministr Němeček udělal něco zásadně špatného. Pokud se spor dostává do osobní roviny tvrzeními o nějakém večírku, či konzumaci vína, tak je to velmi nešťastné.  Jednat by měla koaliční rada a pan premiér a to tak, aby pánové zanechali invektiv, protože tím neprospívají českému zdravotnictví. Výměny na postu ministra a další podobné kroky by šly proti stabilitě, které se nyní podařilo dosáhnout, například i díky nové úhradové vyhlášce.

Kdyby přeci jenom došlo ke změnám ve vládě, měla by sociální demokracie pustit zdravotnictví?

V žádném případě neměla. Zaprvé by to nebylo vhodné ani vzhledem k situaci kolem aktivit Agrofertu, ani z pohledu zdravotnictví. Zadruhé je otázkou, jak by se potom ve vládě rozdělily další rezorty. Když už si jednou sociální demokracie vyjednala zdravotnictví, neměla by se ho vzdávat. Zvlášť, když se ho v jednotlivých vlnách daří alespoň částečně stabilizovat. Jsem přesvědčen, že české zdravotnictví čekají mnohem složitější a větší problémy, než o jakých mluví pan Babiš, například zajištění dostupnosti zdravotní péče, ať už linie prvního styku, či stomatologické péče, ale i celá řada dalších. Je třeba přestat se spory, soustředit se na řešení problémů, které jsou skutečně důležité a ne si vyčítat, kdo lyžuje ve Francii a kdo pije víno. Takové slovní šarvátky jsou pod úrovní členů vlády.

Tomáš Cikrt