Casey Heislerová poslouchá srdce svého bratra, které bije v hrudi Toma Meekse. Foto: NBC News

Našli útěchu v poslechu synova srdce v hrudi jiného člověka (uvnitř článku video)

Jedno nedělní březnové odpoledne letošního roku zazvonil u Heislerů telefon a oni se dozvěděli zničující zprávu: jejich syn Matt, student Univerzity v Severní Dakotě, zemřel následkem požáru. Bylo mu 21 let. Lidé jej znali jako „citlivého chlapce s velkým srdcem vždy na správném místě“. Matt se už jako 16letý přihlásil do registru dárců orgánů. Jeho srdce znovu bije, ale v hrudi někoho jiného. Po osmi měsících dostala Mattova rodina možnost setkat se obdarovaným příjemcem a poslechnout si fonendoskopem tlukot srdce svého syna. Setkání bylo dojemné.

 

„Je pro mě těžké přijmout skutečnost, že srdce, s nímž jsem vyrůstala a cítila ho při každém objetí, tady stále někde je…“ řekla Mattova sestra Casey Heislerová televizi NBC. Spolu s rodiči Jaredem a Cheryl čekala na možnost znovu srdce bratra slyšet a „cítit“ poté, co bylo transplantováno Tomovi Weeksovi, veteránovi z Vietnamské války, který žije ve státě Washington. Ten se v roce 2011 dozvěděl, že trpí amyloidózou, smrtelným onemocněním, které je řešitelné pouze transplantací srdce. Kvůli věku a zdravotnímu stavu mu ale tento náročný zákrok odmítlo provést pět nemocnic. Slavná Mayo Clinic v Rochesteru mu ale nakonec šanci dala a zařadila ho na čekací listinu. Přijel loni v listopadu do Rochesteru, i s manželkou a čekal. Letos v březnu dostal Mattovo srdce.

Krátce před setkáním s Heislerovými Tom Weeks pro televizi NBC uvedl: „Vstal jsem toto ráno a řekl Mattovi, že maminka a tatínek dnes přijdou.“ A za chvilku skutečně vcházejí Heislerovi a  když pak poslouchají tlukot srdce svého syna (a bratra), derou se jim do očí slzy.

Matthew Heisler, jako dárce orgánů, pomohl 60 lidem. 46letá žena dostala jednu ledvinu, 56letá žena druhou. Život 61letého muže byl zachráněn díky transplantaci jater. Matt podepsal souhlas s dárcovstvím orgánů v 16 letech, když získal řidičský průkaz.

Heislerovi, kromě Matta a Casey, měli ještě jedno,- nejstarší – dítě Alicii, která zemřela na srdeční vadu ve čtyřech letech.

-cik-

Podívejte se na video, snad ani nemusíte umět anglicky, abyste pochopili…