V západních zemích běží kampaně, které podporují vakcinaci proti HPV u obou pohlaví. Foto: nomancampaign.org

Očkování proti HPV pro chlapce: 2000 korun přidá pojišťovna ještě měsíc

Získat příspěvek na prevenci proti rakovině penisu, hlavy a krku či genitálním bradavicím mohou rodiče dospívajících chlapců ještě jeden měsíc. S koncem roku totiž ukončí VZP akci, kdy přispívá na vakcinaci 2000 korun. Očkování proti lidským papilomavirům (HPV) je podle odborníků trend, který podporují zdravotníci ve velké části západních zemí.

 

„Volání odborníků po tom, aby proti rakovině způsobené HPV byli kromě dívek běžně očkováni i chlapci, se letos rozhodla alespoň částečně vyslyšet VZP. Od podzimu spustila mimořádný očkovací program, ve kterém chlapcům ve věku 11 až 13 let nabízí příspěvek 2 000 korun. Zájemci o tuto nabídku mají teď ovšem čas už jen poslední měsíc, aby se do programu zapojili – do konce roku si musí vyzvednout voucher a nechat si aplikovat první ze dvou dávek. Doposud tuto možnost využilo kolem 200 zájemců,“ uvádí Oldřich Tichý, mluvčí největší zdravotní pojišťovny.

O tom, že muži nejsou jen přenašeči HPV, ale mohou na ně doplatit i životem, jsme psali zde. Chlapce proti HPV už očkují například v Rakousku, Německu, Itálii či USA. Jde totiž o jednu z nejčastějších sexuálně přenosných infekcí, která u žen způsobuje rakovinu děložního čípku, vulvy či vaginy, u mužů pak vyvolává rakovinu penisu a u obou pohlaví rakovinu análního otvoru či zhoubná onemocnění hlavy a krku, nezhoubné nádory kůže a sliznic. Celosvětově je HPV příčinou pěti procent všech onkologických onemocnění. Jako proti jedinému však jde očkovat.

Zatímco dívky od 13 do 14 let mají v Česku očkování proti HPV hrazeno ze zákona, chlapců se to doposud netýká. VZP proto nyní nabízí slevu pro chlapce od 11 let do 14 let. Zvýhodněná cena jedné dávky vakcíny, kterou je možné aplikovat i chlapcům, činí pro pojištěnce VZP maximálně 2143 korun. Za obě dávky tak díky příspěvku pojišťovny klient zaplatí 2286 korun (nezahrnuje poplatek za aplikaci). Tato cena je garantována v ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost, kde musí být přípravek rovněž aplikován. Vouchery bude pojišťovna vydávat do konce roku, do té doby také musí být aplikována první dávka. Příspěvky se pak budou vyplácet do konce července.

-mk-