Ministryně Zuzana Zvolenská vydržela ve funkci přes dva roky. Potopil jí až údajně předražený nákup v jedné malé nemocnici. Foto: MZ SR

Slovenská ministryně zdravotnictví ve vládě končí, kvůli drahému CT

Levicovou slovenskou vládu premiéra Roberta Fica čeká další personální změna. Fico dnes oznámil, že na postu ministryně zdravotnictví končí Zuzana Zvolenská. Důvodem je předražený nákup techniky pro státem kontrolovanou nemocnici.

 

Zvolenská čelila kritice médií a opozice za to, že nemocnice v Piešťanech koupila počítačový tomograf za 1,6 milionu eur (44,5 milionu korun), ačkoliv za předchozího vedení nemocnice uspěl v soutěži jiný dodavatel s cenou milion eur. Podle slovenských médií nemocnice zakoupila tomograf za třikrát vyšší cenu, než se podobné přístroje prodávají v Česku.
„Požádal jsem ji (Zvolenskou), aby převzala politickou odpovědnost a aby se vzdala funkce ministryně. Ministryně to akceptovala,“ řekl Fico.
S prohlášením vystoupil premiér před novináře poté, co opozice dnes ohlásila záměr svolat mimořádnou schůzi sněmovny a návrh na odvolání Zvolenské z ministerského křesla.

Vítězem nového tendru na dodávku tomografu do piešťanské nemocnice se podle médií stala firma, ve které v minulosti působil šéf slovenského parlamentu a místopředseda Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Pavol Paška. Šéfkou dozorčí rady nemocnice se stala místopředsedkyně parlamentu za Směr-SD Renáta Zmajkovičová. Fico rovněž vybídl Zmajkovičovou, aby zvážila své působení ve vedení sněmovny. Ta později během dne skutečně rezignovala.
Odchod Zvolenské, jediné ženy v nynější slovenské vládě, nebude první personální změnou ve Ficovu jednobarevném kabinetu, který nastoupil do úřadu na jaře roku 2012. Letos v létě oznámili demisi ministr hospodářství Tomáš Malatinský a ministr školství Dušan Čaplovič.
-čtk-