Elektronická cigareta není sexy a k tomu je považována za jeden z nejnebezpečnějších domácích spotřebičů. Ilustrační foto: CBC

Trable e-cigarety: Hořlavá, nezdravá a bez šmrncu

Elektronická cigareta se před pár lety zdála být nadějí pro všechny kuřáky stíhané z jedné strany hrozbou rakoviny a ze strany druhé zákazy kouření. Jak se ale stále víc ukazuje, tato naděje byla lichá.

 

Závislost na nikotinu je prý těžší než závislost na opiátech. Říkají to alespoň lidé, kteří se dokázali zbavit heroinu a ještě u toho přestat kouřit, což je úctyhodný výkon. Cigaretový kouř, jak nás upozorňují nápisy na krabičkách, ale vedle nikotinu samotného obsahuje pozoruhodné množství dalších jedů. Část jich pochází z tabáku, část z některé z mnoha přísad.  Třeba do amerických cigaret se přidává 599 různých aditiv, tuzemští výrobci jsou omezeni vyhláškou ministerstva zemědělství z roku 2003 obsahující seznam složek, které je povoleno používat při výrobě tabákových výrobků.  Celosvětově se do cigaret přidává sedm set látek, a to pro zlepšení jejich senzorických vlastností, aby stejnoměrně hořely a neuhasínaly, aby váleček popele upadl až po poklepnutí cigarety nad popelníkem a ne dříve a tak dále a tak dále.

Závislost na nikotinu je srovnatelná se závislostí na opiátech. Foto: Pinterest
Závislost na nikotinu je srovnatelná se závislostí na opiátech. Foto: Pinterest

Příběh čínského vynálezu

První myšlenky směřující k výrobě elektronické cigarety se objevily v čínské společnosti Ruyan v roce 2000. O tři roky později zaregistroval vývojář Hon Lik první patent, který k inhalaci využíval ultrazvukového rozprašování náplně. Dnešní elektronické cigarety pracují s mírně upravenou technologií, kde je ultrazvukový rozprašovač nahrazen topným tělískem. S tímto řešením přišla čínská společnost Cixi E-Cig Technology která si jej rovněž nechala patentovat. Ta je momentálně největším světovým výrobcem elektronických cigaret a vlastníkem ochranných známek „E-Cigareta„, „E-Cig„, „E-Cigar„, „E-Pipe„, “E-Liquid“ a dalších. Nutno podotknout, že na svých webových stránkách upozorňuje na nepřeberné množství plagiátů, a varuje před jejich používáním. Předávkovat se nikotinem z elektronické cigarety je totiž mnohem jednodušší, než u tabákových výrobků.

Ta lahodná chuť propylenglykolu! Ilustrační foto: Flickr
Ta lahodná chuť propylenglykolu! Ilustrační foto: Flickr

Typická elektronická cigareta je z technického hlediska baterií napájený elektrický obvod umístěný do trubičky připomínající svým vzhledem cigaretu. Toto zařízení slouží k inhalaci dávek nikotinu neseného v mlze odpařeného propylenglykolu. Kromě nikotinu může propylenglykol sloužit k transportu různých příchutí a vůní, kterými je zlepšována senzorická věrnost inhalátu, aby co nejvíce připomínal tabákový kouř.

Někde, třeba v  Austrálii nebo Hong Kongu, je používání nebo prodej elektronických cigaret nelegální, v jiných zemích, mezi které patří třeba Nový Zéland, podléhá prodej nikotinových ampulí registraci. Ve Finsku lze elektronické cigarety používat, ale prodej nikotinových náplní a jejich nákup za účelem dalšího prodeje je nelegální, takže je konzumenti musejí pro osobní potřebu získávat ze zahraničí.

Jedním z důvodů těchto opatření je, že neexistují žádné seriózní studie potvrzující bezpečnost a jakoukoliv pozitivní účinnost e-cigaret. V roce 2008 byly provedeny dílčí toxikologické studie, které prokázaly, že elektronická cigareta skutečně obsahuje méně škodlivých látek než klasický tabákový kouř. Neobsahuje typické produkty hoření, jako je kysličník uhelnatý, dehet a řada dalších sloučenin, ale kromě množství jiných látek stále obsahuje nikotin, na který podle nejnovějších výzkumných studií nelze pohlížet jako na relativně bezpečnou chemikálii.

Dne 27. března 2009 zveřejnila vládní organizace Health Canada posudkovou zprávu na elektronické cigarety. V této zprávě se doslova píše: „Health Canada varuje kanadské občany před používáním elektronických cigaret. Ačkoliv mohou být tyto produkty označovány jako bezpečnější alternativa ke konvenčním tabákovým výrobkům, a v některých případech dokonce jako pomoc při odvykání kouření, představují pro spotřebitele riziko otravy nikotinem a vytvoření závislosti.“

 

Problémy s přitažlivostí a hořlavostí

E-cigareta se mezi zákazníky šířila a šíří daleko obtížněji než její výrobci a prodejci předpokládali. Jednoduše řečeno – není sexy. Nic na tom nezměnila ani iniciativa malé společnost NJOY. Ta přišla na trh s elektronickou cigaretou, která bude tak sexy, jak cigarety bývaly v době, kdy byl tváří chesterfieldek Ronald Reagan a symbolem jedné generace se stal James Dean se žvárem v koutku posměšně stažených úst.

James Dean s elektronickou cigaretou. Jak se vám líbí? Repro: Slovosled.com
James Dean s elektronickou cigaretou. Jak se vám líbí? Repro: Slovosled.com

Cesta k mužským symbolům byla pro cigaretu mimochodem dost trnitá. Cigarety Marlboro přišly v roce 1924 na trh se sloganem “Mild as May” a trvalo jim třicet let, než přestaly být považované za dámskou značku. Druhou světovou válku Amerika vyhrála s Lucky Strike – s marlborkami prohrála válku ve Vietnamu a popularitě značky neprospěla ani smrt prvního Marlboro Mana na rakovinu plic.

Aby to elektronická cigareta měla ještě o něco těžší, objevily se statistiky, které elektronickou cigaretu označují za jeden z nejnebezpečnějších domácích spotřebičů. Jen za poslední dva roky způsobily nabíjející se elektronické cigarety ve Velké Británii okolo stovky požárů, tvrdí BBC. Alarmující je fakt, že počet domácích požárů souvisejících s elektronickými cigaretami roste. Jen za prvních devět měsíců letošního roku jich za kanálem La Manche bylo už třiašedesát.

Přinejmenším v jednom případě si tyto ohně vyžádaly nejvyšší cenu – životem za vadnou funkci nabíjející se elektronické cigarety zaplatil v srpnu letošního roku dvaašedesátiletý David Thomson.

Podle některých hlasů je možné, že je počet požárů způsobených elektronickými cigaretami ve skutečnosti ještě vyšší. Mnoho z nich totiž pravděpodobně spadne do kategorie „příčina požáru neznámá.“

Kuřákům elektronických cigaret hasiči doporučují vyvarovat se neznačkových laciných modelů – a během dobíjení cigarety neponechávat bez dozoru.

A pak tu je ještě jedna možnost. Pokud to dokážete, nekuřte.

Ondřej Fér