Rok se táhnoucí projednávání dvou případů rodiček, které si stěžovaly na nemožnost rodit v ČR doma, dopadl pro stěžovatelky nepříznivě. Foto: wikipedie

Evropský soud nedal domácím porodům v Česku zelenou

Evropský soud pro lidská práva včera rozhodl, že v případu dvou Češek, které se na soud obrátily kvůli domácím porodům, nebyla porušena jejich práva. Ženy si stěžovaly na to, že české právo neumožňuje při domácích porodech zdravotní péči zajišťovanou porodními asistentkami. Soud dospěl k závěru, že v tomto případě nedošlo k porušení článku 8 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod, který se týká práva na respektování soukromého a rodinného života. 

 

„Soud vzal v úvahu zejména skutečnost, že na evropské úrovni neexistuje žádná shoda ohledně povolení či zákazu domácích porodů, a že tato otázka rovněž zahrnuje problematiku přidělování finančních zdrojů, například pro zajištění odpovídajícího systému rychlé zdravotnické pomoci při domácích porodech,“ uvedl soud ve svém prohlášení. „Stěžovatelky navíc ze skutečnosti, že jim mohla být poskytnuta pomoc ze strany lékařského personálu pouze při porodu ve zdravotnickém zařízení, nenesly nepřiměřené břemeno,“ dodal.

Obě stěžovatelky si přály rodit doma. Nový zákon o zdravotních službách, platný od začátku dubna 2012, ale hrozí porodním asistentkám vysokými pokutami, pokud budou pracovat bez potřebných povolení. Proto nemohly žádné asistentky najít. Na soud se obrátily s tím, že jim kvůli českým zákonům byla upřena možnost porodit doma za asistence lékařského odborníka.

Nucený návrat do nemocnice je porušení práv

Naopak v případě české stěžovatelky Evy Hanzelkové a jejího syna došlo podle Evropského soudu k porušení jejich práv, když byli po porodu donuceni vrátit se zpět do porodnice, ze které odešli. Soud dospěl k závěru, že byl porušen článek 8 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv týkající se soukromého a rodinného života a rovněž článek 13, který hovoří o právu na účinný právní prostředek nápravy. ČR musí stěžovatelům zaplatit 3000 eur (přes 80.000 Kč) za soudní náklady a výdaje.

Případ se týkal událostí z roku 2007. Hanzelková tehdy na konci října porodila v nemocnici syna a vzhledem k tomu, že nedošlo k žádným komplikacím, rozhodla se ze zdravotnického zařízení i s dítětem odejít. Lékaři s tím ale nesouhlasili a informovali policii. Za několik hodin do jejich bydliště dorazily sociální pracovnice doprovázené policisty a vozem záchranné služby a rodiče byli vyzváni, aby dítě do porodnice okamžitě vrátili. Sociální pracovnice měly tehdy v rukou usnesení soudu o předběžném opatření, které říkalo, že dítě je nutné okamžitě odvézt zpět do porodnice. Matka a dítě, které neměly žádné zdravotní problémy, tak byly odvezeny zpět do zdravotnického zařízení, kde zůstaly další dva dny. Hanzelková s postupem úřadů nesouhlasila, obrátila se proto na český soud a požadovala od státu omluvu a odškodnění. Soud jim ale ani jedno nepřiznal. Následně se proto se svou stížností obrátila na štrasburský soud, který jí vyhověl a shledal, že došlo k porušení práva na soukromý a rodinný život.

-čtk-