Mariánské lázně, Ilustrační foto: Wikipedie

Poslanci rozhodnou o osudu lázeňské novely

Poslanci dnes rozhodnou o novele, jež některým pacientům prodlouží hrazené lázeňské pobyty. Horní komora z ní navrhuje vyjmout ustanovení o povinném zveřejňování smluv mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními, jak je v dolní komoře původně prosadil lidovec Ludvík Hovorka. Začlenění povinného zveřejňování individuálních smluv mezi pojišťovnami a zdravotnickými do takzvané lázeňské novely zákona o veřejném zdravotním pojištění senátoři pokládají za přílepek. Bez zveřejnění by smlouva nebyla účinná. 

 

Lázně předlohu potřebují, jinak by od ledna neměly indikační seznam péče. Novela mimo jiné umožní, aby pacienti po závažné operaci nebo s těžkou chronickou nemocí mohli jet do lázní na účet zdravotní pojišťovny nejméně na čtyři týdny místo nynějších tří. Děti by měly pobývat v lázních vždy alespoň na čtyři týdny. Pobyt, i opakovaný, by se pacientům prodloužil jen na základě posouzení zdravotního stavu. Při těžkých a závažných nemocech by léčba trvala po dobu nutnou k vyléčení, nebylo by už časové omezení.

Změna má lázeňství vrátit asi půlmiliardu korun ročně, o kterou přišlo předloňskou omezující vyhláškou. Ústavní soud předpis zrušil, nechal ho platný jen do konce letošního roku.

-čtk-