K nejsledovanějším bodům projednávaných v Senátu bude nyní patřit novela o zdravotním pojištění, do níž sněmovna na návrh poslance KDU-ČSL Ludvíka Hovorky vložila povinnost pojišťoven zveřejňovat smlouvy s poskytovali zdravotní péče. Foto: Senát

Senát projedná lázeňskou novelu a výměnu průkazů ZTP

Senát na příští schůzi projedná lázeňskou novelu, kterou by měl na doporučení svých výborů schválit. Souhlas senátorů by měla získat i novela o snazším obnovování průkazů zdravotně postižených osob. 

 

K nejsledovanějším bodům projednávaných v Senátu bude patřit novela o zdravotním pojištění, do níž sněmovna na návrh poslance KDU-ČSL Ludvíka Hovorky vložila povinnost pojišťoven zveřejňovat smlouvy s poskytovateli zdravotní péče, a to tak, že by zveřejnění podmiňovalo platnost smlouvy. Proti tomu se postavily lékařská a stomatologická komora i senátní zdravotnický výbor, Zdravotnický deník o tom psal zde. Výbor navrhl povinnost z novely vyškrtnout protože je to přílepek, který zkomplikuje lékařům a zdravotnickým zařízením zcela zbytečně jejich práci. Normu by pak musela opět projednat sněmovna a její schvalování by se zdrželo.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) varoval, že by to ohrozilo včasné přijetí nového indikačního seznamu lázeňské péče, který by měl platit od Nového roku. V případě, že senát normu vrátí do sněmovny, bude ministr usilovat o co nejrychlejší schválení bez Hovorkova přílepku a počítá přitom se zpožděním maximálně cca dvou týdnů.

Hovorka včera pro ČTK namítl, že kritika jeho návrhu není důvodná. „Zveřejňování smluv se musejí obávat zejména ti podnikatelé ve zdravotnictví, kteří od pojišťoven získávají cestou nadstandardních dodatků neoprávněné výhody,“ uvedl. Ministerstvo zdravotnictví ovšem připravuje vlastní návrh, který také obsahuje povinnost zveřejňovat smlouvy, ale bez vazby na jejich platnost.

Senát má projednat také výměnu průkazek pro zdravotně postižené, o níž Zdravotnický deník psal zde.

-red, čtk-