Kampaň Dej si bacha! byla spuštěna minulý rok poté, co se opět objevila alarmující čísla ohledně nárůstu nakažených. Foto: Artforlife.cz

Světový den proti AIDS: ČR má letos opět našlápnuto k rekordní nákaze HIV

V devadesátých letech šlo o hrozbu, před kterou varovala pomalu v každém čísle většina časopisů pro mladé. Dnes se ovšem z kdysi obávaného zabijáka jménem AIDS stal jen stín, kterého se bojí jen polovina Čechů. Celá šestina lidí v ČR ve věku do 26 let si podle průzkumu agentury Ipsos dokonce myslí, že HIV je infekce plně léčitelná. Na to, že tomu tak rozhodně není a nakažení virem HIV musí brát léky do konce života, upozorňuje dnešní Světový den boje proti AIDS.

„Dá se říci, že na dnešní situaci platí rčení sejde z očí, sejde z mysli. S tím, jak se v médiích snížila intenzita osvěty v oblasti pohlavních chorob, která ještě v devadesátých letech minulého století byla na poměrně dobré úrovni, poklesla i opatrnost lidí. Ano, máme účinné léky, které mohou pomoci významným způsobem prodloužit život infikovaných osob, ale můžeme pomoci jen těm, kteří se svěří do péče odborníků. V největším riziku zdravotních komplikací jsou dosud neodhalené osoby a osoby, které dlouhodobě odmítají užívat doporučenou léčbu,“ říká David Jilich z HIV centra Nemocnice Na Bulovce.

Pohlavně přenosnou nemocí se někdy nakazilo 400 tisíc Čechů, přesto jen 15 procent z nich používá při náhodném styku kondom. Každý pátý respondent průzkumu měl přitom za život více než deset sexuálních partnerů, v Praze to byl dokonce každý třetí. K náhodnému nechráněnému styku se přiznala celá polovina lidí, kteří se do průzkumu zapojili. Klesá i zájem o sexuální zdraví nového partnera – šest lidí z deseti nepovažuje za důležité, zda jejich protějšek trpí nějakou sexuální chorobou, pouze třicet procent se pak odvážilo zeptat, jestli nemá HIV. Vidět test chce jedno procento Čechů.

Ačkoliv Česko patří v rámci Evropy k zemím s nízkým výskytem HIV/AIDS, v poslední době dělají Češi hodně pro to, aby se situace změnila.

„Od roku 2002 je v ČR zaznamenáván každoročně výrazný nárůst výskytu infekce HIV. V roce 2002 bylo u občanů ČR a cizinců s dlouhodobým pobytem nově zjištěno 50 případů infekce HIV, v roce 2013 to bylo již 235 případů. V letošním roce za období od 1. ledna do 30. října bylo zachyceno 208 nově zjištěných případů infekce HIV. Za stejné období bylo v roce 2013 zjištěno 197 nových případů a v roce 2012 183 případů. Setrvale vzestupný trend výskytu HIV v ČR se tak jednoznačně potvrzuje. Za nárůstem počtu případů stojí především přenos mezi muži majícími sex s muži, který představuje v letošním roce 70,7 procent nových případů HIV,“ uvádí Národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS.

Letos se se tak o nákaze HIV dozvědělo 186 mužů a 22 žen. Průměrný věk nakažených je 35 let, virus se ovšem objevil i u jednoho novorozence, který se infikoval od matky, či u 71 letého muže. Více než polovina nakažených bydlí v Praze, ve čtvrtině případů šlo o cizince s dlouhodobým pobytem. Přes devadesát procent se nakazilo při sexu, osm lidí při injekčním užívání drog (u zbytku není způsob nákazy objasněn). Téměř tři čtvrtiny zachycených byly v asymptomatickém stadiu, u necelých osmi procent už se ale vyvinulo onemocnění AIDS. Na nemoc u nás zemřelo devět lidí.

Od roku 1985, kdy se u nás infekce sleduje, bylo zjištěno celkem 2330 případů, přičemž v 84 procentech šlo o muže. U 344 mužů a 79 žen se rozvinul AIDS. Dosud310 nakažených zemřelo, 219 úmrtí přitom bylo ve stadiu AIDS, v 91 případech pak za smrtí stála jiná příčina.

Střední Evropa dosud patřila k místům, kde je výskyt infekce nižší. Nejpostiženější jsou pak východní státy.Předběžná data Evropského centra pro kontrolu nemocí dokládají, že v regionu EU/EEA bylo v roce 2013 zjištěno cca 29 tisíc nových případů HIV. Dalších zhruba 27 tisíc případů bylo zachyceno v evropských zemích mimo EU/EEA (včetně několika neevropských zemí na území bývalého Sovětského svazu) a zhruba 80 tisíc v Rusku. Loni bylo zaregistrováno 4 400 nových případů AIDS případů v zemích EU/EEA,“ doplňuje Národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS.

Podle OSN a Světové zdravotnické organizace je na světě 39,5 milionu HIV pozitivních lidí, toho 2,3 milionu jsou děti mladší 15 let. V letošním roce bylo nově infikováno 4,3 milionu osob, 65 procent z nich ve státech subsaharské Afriky. Nejvýrazněji se epidemie šíří ve Východní Evropě a Střední Asii, kde ve srovnání s rokem 2004 došlo k více než sedmdesátiprocentnímu nárůstu počtu nově infikovaných HIV. Počet obětí AIDS jen za letošní rok dosáhl téměř tří milionů.

-mk-