Ebola dosud podle WHO zabila 7500 lidí, nakazilo se jich téměř 20 tisíc. Nyní je na obzoru očkování. Foto: Wikipedie

Testy vakcíny proti ebole vypadají slibně

Výsledky testování americké vakcíny proti ebole, které poprvé probíhá přímo v Africe, jsou podle lékařů slibné. Po dobrovolnících z USA vědci provedli zkoušky také na vzorku dospělých Uganďanů. Vakcína je údajně účinnější než ostatní přípravky testované na lidech původem z Afriky, informoval medicínský časopis The Lancet.     

 

Podle předběžných výsledků testů amerického Národního ústavu zdraví (NIH) je vakcína bezpečná a vyvolala imunitní reakci jak u amerických, tak u ugandských dobrovolníků. Cílem podání vakcín je vyvolat imunitní reakci a tvorbu protilátek, které by s infekcí dokázaly bojovat. Proti ebole žádná vakcína dosud neexistuje. Kromě aktuálně testované NIH je v procesu klinických zkoušek ještě několik dalších.

Na ebolu už podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zahynulo více než 7500 lidí z celkového počtu 19.340 nakažených. Oběti pocházejí zejména ze tří západoafrických zemí Sierry Leone, Libérie a Guineje. Několik lidí ale již dříve zemřelo i v Nigérii, Mali, Španělsku a USA.

„Je to obrovské povzbuzení, neboť lidé s nejvyšším rizikem nákazy žijí právě v Africe a u očkování proti jiným nemocem jsme často pozorovali zmenšenou účinnost u africké populace,“ uvedla vedoucí studie, doktorka Julie Ledgerwoodová.

Podle vědců si vytvořilo po podání vakcíny protilátky v krvi asi 57 procent očkovaných ugandských dobrovolníků. Bude prý ale potřeba dalších testů, aby se ukázalo, zda jsou protilátky natolik silné a trvalé, aby poskytly očkovaným dostatečnou ochranu.

-čtk-