Společnost IZIP nabízí ministerstvu financí své služby. Chtěla by spravovat obrovskou centrální databázi českého zdravotnictví s ekonomickými daty i citlivými údaji o pacientech. Jak moc je tato nabídka lákavá pro Andreje Babiše? Foto a koláž: Tomáš Cikrt

Firma IZIP zkouší velký návrat přes ministerstvo financí, poškodí to VZP?

Zdravotnický deník získal překvapivý dokument, který vypracovali představitelé firmy IZIP. Vznikl 12. ledna letošního roku a byl uložen pod názvem „Materiál IZIP – oblast možné spolupráce MF a IZIP“. Podle informací Zdravotnického deníku došlo bez vědomí správní rady VZP k jednání mezi IZIPem a lidmi z ministerstva financí, a to i přesto, že se pojišťovna snaží dosáhnout, co nejvýhodnějších podmínek definitivního ukončení obchodního vztahu s touto firmou (buď prodejem svého podílu, nebo nákupem podílu firmy).  V dokumentu si IZIP plánuje velkolepý návrat a podíl na centralizaci všech ekonomických i medicínských dat českého zdravotnictví. Pokud je jí nasloucháno z ministerstva financí, pak cena podniku opět roste a VZP se může plánované řešení významně prodražit.  

 

„Dokument byl vytvořen na základě diskuse nad ekonomickými daty z nemocničního prostředí, které aktuálně analyzuje ministerstvo financí,“ píše se hned v úvodu materiálu. To by potvrzovalo informaci, kterou máme od zdroje blízkého ministerstvu financí, že došlo k přímým jednáním mezi lidmi z tohoto úřadu a firmou IZIP. Pokud se tak dělo na půdorysu pracovní skupiny, která má analyzovat data zdravotních pojišťoven (což je téma, které Zdravotnický deník dlouhodobě sleduje, například zde anebo zde), mohl tato jednání vést například tajemník ministra Andreje Babiše (ANO) a šéf pracovní skupiny Adam Vojtěch, tuto informaci se nám však nepodařilo ověřit. Je však možné, že se jménem vyjednavače i záměrem IZIPu budou seznámeni členové správní rady VZP, která dnes zasedá.

Co IZIP v dokumentu nabízí, čím by mohl být pro Andreje Babiše zajímavý? „Rozumíme skutečnosti, že MF spolu s MZ mají záměr vybudovat „centrální úložiště zdravotnických dat „ v 1. etapě primárních („produkčních“, K-dávky) dat z pojišťoven, ve 2. etapě i klinických dat ze zdravotnických zařízení. Toto centrální úložiště by sloužilo jako zdroj dat pro ostatní oprávněná pracoviště,“ píše se v materiálu firmy IZIP. Firma tedy předpokládá, že stát shromáždí na jednom místě všechna ekonomická a medicínská data a ona by u toho ráda byla, poskytla by databázi pro shromažďování a údržbu dat, zobrazovací a analytické nástroje.

V současnosti může nabídnout všechna ekonomická data pojištěnců VZP ČR od roku 2007, kteří jsou zároveň účastníky systému IZIP, má jich aktuálně zaregistrovaných 2 555 963.  Systém IZIP obsahuje 36,5 miliónu zápisů klinických a více než 150 miliónů ekonomických informací a je prý „ihned připraven k dalšímu využití“. Ony klinické informace zahrnují citlivá zdravotnická data pacientů, které má nyní v rukou soukromá firma a může je kdykoliv a komukoliv snadno zpřístupnit, samozřejmě pokud jde o technickou stránku věci, jinak jí v tom omezují platné zákony.

Společnost IZIP počítá s tím, že je záměrem ministerstva financí v první fázi získat a centralizovat tzv. produkční data od pojišťoven.  Upozorňuje, že je přitom třeba mít na paměti zákon na ochranu osobních údajů č. 101/2000 Sb., podle něhož by byl potřebný souhlas všech, jejichž osobní data se budou transferovat, pro využití k účelu, který nebyl původně stanoven, v opačném případě by musela být data anonymizovaná. „Pokud by však v ČR vzniklo centralizované úložiště zdravotních dat, bylo by možné připravit legislativní nástroje, které by takové zpracování umožnily i bez souhlasu jednotlivců,“ naznačuje, jak obejít pacienty firma IZIP.

Pokud stát spěchá, je možné využít anonymizovaná data. „IZIP je schopen technicky a kapacitně ihned začít s načítáním anonymizovaných dat od zdravotních pojišťoven a připravit je k analýzám podle požadavků zadavatele. Časový rámec od zadání, kterému musí předcházet uzavření příslušných smluv, dohoda na formátu dat předávaných ZP a rozhodnutí o způsobu a zajištění anonymizace dat odhadujeme na 2 až 3 měsíce,“ píše firma ministerstvu a na závěr dokumentu shrnuje: „…technické a programové nástroje IZIP umožňují přechod na celospolečenskou „národní“ databázi pro uchovávání zdravotních záznamů a zdravotních profilů občanů ČR.  Tento přechod je v současné době limitován pouze legislativně, přičemž tuto bariéru lze překonat, zejména s ohledem na připravované Nařízení o ochraně údajů.“

Tomáš Cikrt