Revize cen léků a předepisování přípravků z lékových listů loni přineslo miliardové úspory. Foto: koláž ZD

Lékový ústav ušetřil díky revizím přes dvě miliardy

Úspora ve výši více než dvou miliard korun – to je výsledek, k němuž se loni podařilo dospět Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Peníze ústav pomohl ušetřit díky revizím léků. Na tomto výsledku se podepsaly i pojišťovny – VZP tak díky intervencím uspořila přes 1,5 miliardy.

 

„Hloubkové revize slouží ke komplexnímu přehodnocení konkrétních léčivých přípravků. Úspora na nich byla 493 milionů. Podstatně úspornějším nástrojem jsou ale zkrácené revize, které probíhají při vstupu generického přípravku. Za rok 2014 jsme generovali úsporu 1,7 miliardy,“ přibližuje šéf SÚKL Zdeněk Blahuta. Podle něj byly navíc loni naplánované výdaje přes 750 milionů korun, na pozastavených a zrušených veřejných zakázkách se ale 267 milionů korun ušetřilo, aniž by se to jakkoliv dotklo dozorových činností.

Hospodaření a činnost lékového ústavu pochválil i ministr Svatopluk Němeček. „Loni se propadla koruna, přičemž drtivá většina přípravků je dovážená ze zahraničí. V normálním případě by tak z veřejného zdravotního pojištění šlo více peněz. Že se naopak povedla úspora přes dvě miliardy, je o to významnější,“ podtrhuje šéf resortu.

Na úsporách v lékové oblasti se významně podílela i VZP. „Úspora nákladů za léky, kterých bylo dosaženo na základě všech intervencí VZP, činí za rok 2014 cca 1,558 miliardy korun. Pokud bychom z toho vyjmuli jen léky, které byly na pozitivním listu, pak jde o úsporu 1,205 miliardy korun. Jde jednak o zkrácené revize zahájené na žádost VZP u léků, které byly zároveň zařazeny na pozitivním listu. Celkem šlo o sedm revizí a úspora VZP za rok 2014 činí cca 937 milionů korun. Dále jde o přípravky na pozitivním listu, u nichž dala VZP důkaz pro hloubkovou revizi. Celkem šlo šest přípravků a úspora VZP za rok 2014 činí cca 268 milionů korun. Třetí skupinou jsou zkrácené revize, k nimž dala VZP podnět u přípravků, které nebyly na pozitivním listu. Celkem šlo o 10 přípravků, úspora VZP za rok 2014 činí cca 353 milionů korun,“ uvádí mluvčí VZP Oldřich Tichý.

-mk-