Projektory, aromalampy či polohovací křesla budou v nové multismyslové místnosti v Liberci pomáhat handicapovaným relaxovat i procvičovat smysly. Foto: Wikipedie

Multismyslová místnost v Liberci pomůže postiženým relaxovat a cvičit smysly

Jedličkův ústav v Liberci, který se stará o handicapované děti i dospělé, včera otevřel speciální multismyslovou místnost Snoezelen. Určená je ke stimulaci smyslů a relaxaci, řekla speciální pedagožka ústavu Kateřina Milerová.

 

„V místnosti se využívají bublinkové válce, různé projektory, aroma lampy, polohovací vaky, závěsné křeslo,“ uvedla Milerová, která se o vznik místnosti zasloužila a bude tam vést terapie.

Podle ní půjde o učení formou získávání zkušeností. Například k procvičování jemné motoriky prstů u mentálně či tělesně postižených tam využijí podsvícenou plochu s pískem. Klienti na ni budou moci vytvářet různé obrazce, tvary či jen bábovky. Je tam také bazén naplněný balónky, který lze využít i k relaxaci. „Klienty na ně položíme, aby jim bylo příjemně, a k tomu jim pustíme relaxační hudbu,“ nastínila Milerová.

S nápadem vytvořit takovouto relaxační místnost přišli v 70. letech minulého století pracovníci civilní služby v sociálním zařízení v Nizozemsku. Název Snoezelen je kombinací nizozemských slov snuffelen tedy čichat a doezelen, což znamená dřímat. V libereckém Jedličkově ústavu už taková místnost v minulosti byla. „I tehdy se o to zasloužili naši zaměstnanci, bylo to před nějakými pěti až deseti lety. Po přechodu jedné kolegyně na školu se ale její činnost utlumila,“ uvedl ředitel Vladimír Ptáček.

Speciální místnost pomůže Jedličkovu ústavu rozšířit nabídku služeb. Bude se jednat o individuální terapii, uvnitř bude vždy jen jeden klient. Podle ředitele vytvoření takové místnosti obvykle stojí čtvrt milionu korun. Tím, že si ji ústav vytvořil částečně svépomoci, stála ho kolem 50.000 korun. Většina nákladů se zaplatila díky příspěvku od nadace Preciosa.

Jedličkův ústav v Liberci pomáhá lidem s tělesným nebo kombinovaným postižením už více než sto let. Maximální kapacita ústavu je 135 míst, je takřka naplněn. Nabízí sedm sociálních služeb včetně denního stacionáře s terapeutickými dílnami a hernami na rozvoj smyslů a jemné motoriky, kam docházejí děti i dospělí.

Podívejte se, jak funguje multismyslová místnost Snoezelen v Izraeli

-čtk-