Hlukové limity prý v současné podobě postrádají význam, protože jsou pro festivaly nesplnitelné. Petice proto žádá, aby jim obce mohly udělit výjimku. Foto: Wikipedie

Povolte obcím hlukové výjimky pro festivaly, žádá petice

Hlukové limity pro hudební festivaly pod otevřeným nebem jsou nesplnitelné a pokuty za jejich překročení povedou až k zániku těchto kulturních akcí. Tvrdí to iniciátoři petice „Ne likvidaci pořádání kulturních akcí pod širým nebem“, kteří dnes předají podpisové archy se 17.500 podpisy hlavnímu hygienikovi Vladimíru Valentovi. Podle petice by dodržování hlukových limitů měly místo hygieniků hlídat obce a měly by také dostat možnost udělovat krátkodobé výjimky. 

 

„Chceme peticí podpořit schválení pozměňovacího návrhu k novele zákona o ochraně veřejného zdraví, který ve shodě s naším názorem vypracovalo ministerstvo zdravotnictví. Návrh si osvojil místopředseda sněmovního zdravotního výboru Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) a předloží ho výboru ve čtvrtek,“ sdělil za iniciátory petice Vít Černík.

Podle pořadatelů hudebního festivalu Mighty Sounds a zástupců Jihlavského pivovaru, kteří se v iniciativě spojili, jsou limity hluku pro jednorázové akce pod širým nebem nesplnitelné. Za jejich opakované nedodržení mohou krajské hygienické stanice uložit sankce pořadatelům až 20 milionů korun.

„Dané limity je nemožné během hudební produkce splnit, limit 35dB pro noční dobu mezi 22:00 až 06:00 se rovná například šumění lesa,“ uvedli iniciátoři petice. Existenci festivalu Mighty Sounds ohrožuje podle nich pokuta 420.000 korun za rok 2013, Jihlavský pivovar musel kvůli překročení hlukových limitů zrušit koncert Metanoon, Lady Kate či China Blue.

Návrh podle iniciátorů schvalují i hygienici, specialisté na hluk a akustiku i lékaři. „Shodují se, že zákon v současném znění neplní funkci, neboť hlukové limity jsou pro tento typ akcí zcela nevhodné a zákon dává hygienickým stanicím možnost nepřiměřeně zasahovat do rozhodování obcí o tom, jaké kulturní akce na svém území chtějí mít,“ uvedl Černík. Shoda mezi odborníky prý je i v tom, že krátkodobé vystavení hluku z těchto produkcí nemůže způsobit zdravotní újmu.

-čtk-