Která je lepší? Ta s vysokou nebo ta s vyšší odbornou školou? V roce 2004 se v Česku, prý na základě tlaku z EU, změnilo vzdělávání a nastal chaos. Foto: TWU College of Nursing

Nerovnost mezi sestrami podle vzdělání působí chaos

Systém, který připravuje zdravotní sestry a asistenty pro praxi, je podle řady zdravotnických zařízení v Jihočeském kraji zbytečně složitý. Hlavní problém představuje takzvaná dvojkolejnost, kdy pro jedno povolání existují dvě vzdělávací úrovně. Jde o vyšší odborné školy a vysoké školy. Absolventi těchto škol pak mají v praxi rozdílné kompetence. Zástupci zdravotních zařízení to včera uvedli na setkání hlavních sester Jihočeského kraje v českobudějovické nemocnici. 

 

„Určitě bychom přivítali zjednodušení systému i to, aby mezi sestrami bylo nějaké rovnítko. To znamená, že sestra z vyšší odborné školy s nástavbovým kurzem by měla stát na úrovni bakalářky z vysoké školy,“ řekl ČTK ředitel prachatické nemocnice Michal Čarvaš.

Dodal, že dalším problémem nelékařských zdravotnických povoláních je velký pohyb pracovnic v těchto profesích. Může na to mít vliv i finanční stránka. Plat sestry s vyšší odbornou školou je nižší než sestry, která má vysokou školu. Čarvaš dodal, že přitom absolventky vyšší odborné školy bývají v praxi na vyšší úrovni než vysokoškolačky. „Místa v nemocnici máme obsazena, ale fluktuace je skutečně poměrně vysoká,“ uvedl.

Zařazení sester vyplývá ze zákona z roku 2004. Poslanci uvažují o jeho novelizaci. „Na ní se ale pracuje od roku 2011 a stále zatím není nic konkrétního. S tím pak souvisí i fakt, že systém vzdělávání je velmi chaotický,“ řekla na dnešním setkání místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku sněmovny Jana Pastuchová (ANO).
-čtk-