Umyj si je, nebo o ně přijdeš! Hlásala kampaň na mytí rukou, kterou v roce 2010 spustila britská NHS. Foto: Journal of Medicine

Zbraň proti nemocničním infekcím je dvousečná. Mytí rukou zvyšuje riziko zánětu kůže

Nic není zadarmo. Tak by se daly shrnout výsledky britské studie, které prokázaly, že cenou za zlepšení hygieny v nemocnicích díky mytí rukou je zvýšené riziko dermatitidy (zánětu kůže). Vědci proto apelují, aby zdravotníci i pacienti používali méně dráždivé prostředky. Odborníci z Institutu veřejného zdraví na univerzitě v Manchesteru zjištění publikovali v British Journal of Dermatology.

 

Podle průzkumu je u zdravotnických pracovníků v Británii 4,5 krát vyšší riziko, že se u nich rozvine dermatitida, než před 19 lety. Tento nárůst se objevil poté, co bylo vydáno doporučení, aby si pracovníci, kteří v nemocnici přicházejí do styku s pacienty, myli ruce mýdlem častěji. Důvodem bylo snížení výskytu nozokomiálních, tedy nemocničních nákaz, jako je MRSA (multirezistentní zlatý stafylokok) či Clostridium difficile,což je v posledním desetiletí britská priorita.

Přestože u zdravotníků dodržujících doporučení riziko dermatitidy kvůli práci ve sledovaných letech 1996 až 2012 vzrostlo, u ostatních profesí naopak klesalo nebo přinejmenším zůstalo stejné. Kampaň na podporu mytí rukou, která vyzývala pracovníky nemocnic, pacienty i návštěvníky, aby si často myli ruce mýdlem či alkoholovou mycí emulzí, přitom britská národní zdravotní služba (NHS) odstartovala v roce 1999. Z pohledu snížení rizika nákaz a častějšího užívání mycích prostředků byly kampaně velmi úspěšné. Za to ovšem zdravotníci platí zvýšeným rizikem dermatitidy.

V porušené kůži se více drží infekce

Data ke studii získali vědci díky národní databázi, kterou provozuje manchesterská univerzita. Ta obsahuje zprávy, které jim dobrovolně zasílají dermatologové z celé Británie. Databáze tak má posbírat údaje o kožních onemocněních, která způsobuje nebo zhoršuje pracovní prostředí.

Vědci při průzkumu dat zjistili, že z celkem 7138 zaznamenaných případů alergické kontaktní dermatitidy jich je 1796 u zdravotnických pracovníků. Následná analýza pak odhalila, že zdravotníci trpěli dermatitidou v roce 2012 4,5 krát častěji než v roce 1996. Výsledkem tedy je, že propagační kampaně mohou být kontraproduktivní. Alergická kontaktní dermatitida je totiž onemocnění způsobené častým stykem se slabými dráždidly, jako je mýdlo nebo mycí prostředek, který narušuje svrchní vrstvu kůže. Projevuje se pálením či bodavou bolestí, zarudnutím a svěděním. Studie dokázaly, že v takto poraněné a porušené kůži se mohou déle držet infekce. Pacienti mají zároveň tendenci mýt si ruce méně, než když mají kůži zdravou.

„Kampaně zaměřující se na snižování počtu nemocničních infekcí jsou úspěšné a zachránily mnoho životů. Přesto však musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom zabránili podráždění kůže u zdravotnických pracovníků. Samozřejmě nechceme, aby si lidé přestali mýt ruce. Musíme naopak udělat více proto, abychom získali méně dráždivé přípravky a zavedli do praxe preventivní a léčebná opatření ohledně alergické kontaktní dermatitidy,“ řekla pro Medical News Today Jill Stocksová, která studii vedla.

-mk-