Zdravá není čokoláda, ale kakaové boby. Látky z nich pocházejí zvané flavanoly by chtěly čokoládovny prodávat ve formě tablet. Foto: Wikipedie

Čokoláda zdraví nesvědčí. Prospěšné jsou jen látky z bobů, které se výrobou zničí

Chcete mít zdravé srdce? Ideální krevní tlak? Dobrou paměť? Jezte čokoládu! Hlásaly ještě na podzim loňského roku titulky amerických médií. Ti, kdo jejich rady vzali doslovně, ovšem nyní budou hořce zklamáni. Studie, které pozitivní efekt dokazují, totiž nezkoumaly čokoládu, ale kakaové boby. Látky, které mají na lidské tělo pozitivní vliv, se přitom při tepelné úpravě čokolády takřka úplně zničí.

 

V případě výzkumu kakaových bobů a Alzheimerovy choroby přitom vědci upozorňovali, že výsledky nejsou důvodem, aby někdo začal jíst více čokolády. „To ale bohužel nejsou zprávy, které můžete použít. Jako lékaře mě trochu znepokojují titulky Jezte čokoládu,“ řekl pro CBC News, které zprávu přinesly, vedoucí výzkumník Scott Small z Výzkumného centra Alzheimerovy choroby na kolumbijské univerzitě v New Yorku.

Vědci se zaměřili na výzkum látek zvaných kakaové flavanoly. Výzkum ukázal, že svědčí cévám, podporují krevní oběh a dokonce zvyšují aktivitu v části mozku, která může za ztrátu paměti související s věkem. Bohužel, flavanoly zmizí ve chvíli, kdy se kakaové boby zahřejí, fermentují a přemění v čokoládu. K jejich zničení stačí i pouhé ohřátí kakaa s mlékem. Proto tým Scotta Smalla použil vysoce koncentrovaný prášek speciálně připravený společností Mars, která výzkum částečně sponzorovala. „Nejde o komerčně dostupný produkt. Pro běžného spotřebitele je velmi obtížné dostat se k flavanolům v takovém množství, v jakém mají nějaký efekt,“ podotýká Catherine Kwik-Uribeová z čokoládovny, která se také na výzkumu podílela. To platí i o hořkých čokoládách – ani ty totiž nemusí mít více zdraví prospěšných látek. Obsah flavanolů se navíc z obalu žádného produktu nedá vyčíst.

Zdravé flavanoly nechutnají nic moc

Problém také je, že tyto látky nechutnají úplně tak, jak by se výrobcům pamlsků hodilo. Mají totiž hořkou chuť, kvůli které při průzkumu přes 80 procent ochutnávačů čokoládu s flavanoly odmítlo jíst.

„Čokoláda je úžasné jídlo, ale není to úplně forma, kterou bychom měli jíst každý den,“ podotýká Kwik-Uribeová. Zdravé flavanoly se tak časem dostanou ke spotřebitelům spíše ve formě prášku, tabletek nebo potravinového doplňku. Čokoládové společnosti už se připravují na to, že si nechají patentovat nejen samotné produkty, ale také zdravotní tvrzení. Společnost Mars už si nárokuje využití flavanolů pro široké spektrum nemocí od onemocnění dásní po rakovinu.

Výzkum ovlivňují průmyslové společnosti

Otázka ovšem je, zda nemáme řadu jiných jídel, která by mohla obsahovat potenciálně zdravé látky. Zajímali by se výzkumníci ve veřejných institucích o kakaové boby stejně, kdyby výzkum nesponzorovaly čokoládovny?

„Všimli jsme si vlivu průmyslových společností. Je tu řada důkazů, které ukazují na to, že průmysl ovlivňuje směr výzkumu a může ovlivnit i otázky, na něž se vědci zaměřují. Vědci jdou zkrátka za penězi, protože potřebují výzkum zaplatit,“ domnívá se Tim Caulfield, odborník na právo z univerzity v Albertě, který se specializuje na vliv průmyslového sponzorování na vědecký výzkum.

Je třeba zkoumat látky komplexně

Jedním dopadem vlivu průmyslu je soustředění se na jednu potravinu. Proti tomuto přístupu se staví Christy Tangneyová z Rushova univerzitního lékařského centra v Chicagu, která studuje polyfenoly, tedy skupinu sloučenin obsažených v rostlinách včetně kakaových bobů. „Problém je, že k výzkumu stále přistupujeme redukcionisticky – izolujeme jednu složku, s níž chceme manipulovat. Jak ale víme, že efekt není výsledkem různých složek z různých jídel jedených ve stejný čas?“ ptá se Tangneyová, podle níž zaměření na jednu sloučeninu může způsobit, že vědci minou podstatu celého děje.

Právě vyvážený jídelníček se nyní zdá být důvodem, proč mají lidé z panamského kmene Kunů, kteří pěstují kakaové boby, zdravé srdce. Dříve se předpokládalo, že jde o výsledek konzumace bobů, jenže antropologický výzkum ukázal, že spotřeba není tak veliká.

Přesto pro vědce zůstává výzvou, aby našli v kakaových bobech zdroj zdraví. Společnost Mars chce spojit síly s ženskou nemocnicí v Bostonu a Americkým národním institutem zdraví, aby se ve veřejně-soukromém partnerství pokusili zjistit, zda flavanoly snižují riziko infarktu, mrtvice a úmrtí. V randomizované klinické studii na 18 tisících mužů a žen budou pět let zkoušet kapsle s vysokým obsahem flavanolů, které vyrobila společnost Mars. „Jde o první takovou zkoušku těchto rozměrů s flavanoly. Znamená velkou příležitost jak pro Mars, tak pro veřejnost,“ uzavírá Kwik-Uribeová.

-mk-