Sen českého seniora? Moře ve vládním návrhu není, ale například univerzita třetího věku ano. Foto: Morguefile

Ministerstvo práce chce posílit přípravu na stárnutí, navrhlo post koordinátorů

Ministerstvo práce navrhuje posílit přípravu na stárnutí v Česku. Na ministerstvech, v některých úřadech a krajích by nově mohli působit koordinátoři, kteří by se tématu věnovali a opatření s ostatními institucemi sladili. Kraje a obce by do svých plánů měly pak zahrnout kroky, které by lidem umožnily aktivně stárnout. Návrh aktualizovaného plánu pozitivního stárnutí na roky 2013 až 2017 by měla v pondělí projednat vláda. Materiálem se zabývala už 28. ledna a o týden později, nakonec ho ale odložila. 

 

Podle autorů je nutné při přípravě na stárnutí postupovat účinněji a kroky provázat. Autoři uvedli, že v okolních státech mají resorty speciální oddělení, která se problematice věnují. „Pokud ČR chce s Evropou držet krok a účinně přispět k řešení otázek stárnutí vlastní populace, potřebuje vybudovat odpovídající správní strukturu včetně personálního a finančního zajištění,“ zdůvodnili autoři.
V Česku žije přes 1,8 milionu lidí nad 65 let. Za deset let by jejich počet podle statistiků mohl stoupnout na 2,4 milionu a v polovině století na víc než 3,3 milionu. Obyvatel země přitom mírně ubude, nyní je jich přes 10,5 milionu. Podle autorů by se měl prodlužovat nejen život, ale také jeho část, kterou člověk prožije bez obtíží.

Plán pozitivního stárnutí na pět let schválila vláda na začátku roku 2013. Týká se zajištění lidských práv, celoživotního učení, zaměstnávání, dobrovolnictví, okolního prostředí, zdraví i péče o ty, kteří se už bez pomoci neobejdou. Podrobnosti o tom, jak by se jednotlivá opatření případně realizovala a kolik by stála, dokument ale neobsahuje. Velkou část kroků představují výzkumy a analýzy.

Ministerstvo práce chce teď přidat kapitolu „Realizace politiky přípravy na stárnutí“. Zapojit chce ostatní resorty, kraje a obce. Mimo jiné by měly zřídit právě post koordinátora. Do svých dlouhodobějších plánů by měly zahrnout opatření na podporu starších lidí. Počítat by měly i s financemi na uskutečnění záměrů. Peníze by měly plynout z domácích i evropských dotací, z norských fondů či z programu švýcarsko-české spolupráce. Podle autorů bude nutné přidat ale i v rozpočtech jednotlivých resortů.

Podle schváleného plánu by se mohly univerzity třetího věku rozšířit i do menších měst a mohly by fungovat v knihovnách. Podporu by měly získat počítačové kurzy, v nichž by seniory učili školáci. Rozšířit by se měla nabídka rekvalifikací pro starší pracovníky, kteří těžko hledají zaměstnání. Na radnicích a v krajích by mohly fungovat rady seniorů. Ty by navrhovaly či posuzovaly nová opatření a jejich dopad na dříve narozené. Posílit by se mělo dobrovolnictví starších osob. Mohly by třeba doprovázet děti do škol či je doučovat.

V plánu jsou i dotace na bydlení či podporu zdravého životního stylu. Vzniknout má systém dlouhodobé péče či péče o osoby s demencí. Rozvíjet se má geriatrická péče. Ministerstvo práce by rádo změnilo předsudky a nepříznivý pohled na seniory a na stáří. Přispět k tomu mají kampaně, semináře i výuka ve školách.
-čtk-