Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček léčebnému využití konopí fandí a podpořil i pražskou konferenci, která se tímto tématem zabývá. Foto Konference "medical cannabis"

Ministr zahájil konferenci o konopí a slíbil, že do léta bude léčba dostupnější

Léčba konopím bude v Česku dostupnější zřejmě už od léta. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) včera ČTK řekl, že zhruba od června by mohla platit nová konopná vyhláška, která rozšíří spektrum povolených druhů konopí a zvýší jeho limit pro pacienta z 30 na 180 gramů. Léčba konopím je v ČR legální od dubna 2013 na zmírnění obtíží dospělých s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS. V praxi se ale zatím téměř neprovádí. Na lékařský recept si ho koupilo jen deset pacientů, většina tak je dál odkázána na černý trh či vlastní výpěstky. 


„To, že podporujeme zpřístupnění konopí českým pacientům, patří mezi naše trvalé snahy už od nástupu na ministerstvo zdravotnictví. Teď finišujeme se změnou konopné vyhlášky a i z hlediska mezinárodních vztahů se nám podařilo domluvit poměrně úzkou spolupráci s Izraelem, kde v tomto jsou velmi daleko,“ řekl ministr. Dnes v Praze zahájil čtyřdenní konferenci zaměřenou na vzdělávání lékařů o využití léčebného konopí i modely zavádění této léčby v cizině.

Na využití konopí k léčbě mají čeští lékaři rozdílné názory, někteří ho podporují, jiní soudí, že mají dostatek klasických léčebných prostředků a konopí nepotřebují. Konopí je k dostání jen na elektronický recept, pacienti si ho tedy bez lékařského předpisu v lékárnách koupit nemohou.

Podle ministra je odstup českých lékařů dán hlavně tím, že o této léčbě mají málo informací a nemají s ní žádné zkušenosti. Dojednal proto při své cestě do Izraele, že tam čeští odborníci přijedou na stáž a naučí se, v jakém dávkování a kterým skupinám pacientů léčebné konopí předepisovat. Tyto znalosti pak budou předávat kolegům v Česku. „Já si myslím, že toto bude ten základní impuls, který umožní českým zdravotníkům indikovat léčebné konopí v množství a dávkování, jak pacienti budou potřebovat,“ shrnul ministr.

Konopná vyhláška je nyní v připomínkovém řízení, do dvou týdnů by mělo skončit. „Pak, protože se změnila pravidla z hlediska EU, musí ještě k notifikaci do Evropské komise, což zabere tak dva měsíce, od počátku června by mohla platit,“ shrnul ministr.

Dosavadní vyhláška povoluje pouze jeden typ konopí, který dováží do Česka nizozemská firma. Rozšířením typů bude možné dovážet ho také z Izraele, pokud o to budou mít tamní exportéři zájem. „Myslím si, že konkurence je určitě dobrá, abychom dosáhli snížení ceny,“ shrnul ministr.

Na ulici, tedy načerno, se gram konopí kupuje za 150 až 250 korun, v lékárnách je gram dováženého konopí za 320 korun. V Česku už se uskutečnil jeden tendr také na domácího pěstitele léčebného konopí, který nabídl výrazně výhodnější cenu. „Za to už pro část pacientů může být dostupné,“ dodal ministr. Pacientský spolek KOPAK prosazuje, aby léčebné konopí hradily zdravotní pojišťovny přinejmenším „sociálně slabým“. Chtějí dát podnět lékovému ústavu ke stanovení úhrad, což budou moci udělat, jakmile konopná vyhláška vyjde.
-čtk-