Německý ovčák Frankie dokázal rozpoznat devět z deseti vzorků moči tak, že odlišil vzorky nemocných s karcinomy od nezhoubných onemocnění. Foto: Pixabay

Nejlepší přítel člověka se naučil odhalit rakovinu štítné žlázy. Samozřejmě čichem

Nejmilejší probuzení, dobrá nálada při procházce a navíc diagnostika rakoviny štítné žlázy. To vše zvládne nejlepší přítel člověka – pes. Vědci totiž dokázali vycvičit německého ovčáka Frankieho tak, že dokáže rozpoznat rakovinu štítné žlázy s 90 procentní pravděpodobností.

 

Podle výzkumného týmu z arkansaské univerzity (UAMS) v Little Rocku podstoupil německý ovčák Frankie výcvik, díky kterému se naučil rozpoznat po čichu rakovinu štítné žlázy z lidské moči. Stal se tak prvním psem, který něco takového dokáže.

Na rozdíl od jiných typů rakoviny je karcinom štítné žlázy běžný spíše u mladších lidí – dva ze tří pacientů jsou diagnostikování ve věku pod 55 let. Onemocnění obvykle začíná ve štítné žláze, která se nalézá hned pod chrupavkou v přední části krku. Diagnostika se provádí tak, že se tenkou jehlou získá histologický vzorek, díky němuž se pak pod mikroskopem provede histologické vyšetření, které onemocnění vyvrátí nebo prokáže.

Podle výzkumníka doktora Donalda Bodennera, vedoucího endokrinologické onkologie UAMS, je diagnostika psím čichem na stejné úrovni jako vyšetření jehlou. Jenže současné metody mohou být nepřesné a pacienti tak někdy podstupují zbytečné invazivní diagnostické zákroky.

„Psy s trénovaným čichem mohou lékaři využívat k detekci raného stadia rakoviny štítné žlázy. Takže se pacient může vyhnout bezdůvodnému zákroku,“ řekl doktor Bodenner pro Medical News Today. V nové studii, kterou tým uveřejnil v souvislosti s 97. výročním setkáním Endokrinologické společnosti v San Diegu, doktor Bodenner a jeho kolegové použili 34 vzorků, které získali na klinice pro štítnou žlázu UAMS. Všichni pacienti přitom vykazovali zvláštnosti, co se týče uzlin okolo štítné žlázy a šli na diagnostiku a zákrok, který měl onemocnění potvrdit či vyvrátit. Rakovina přitom byla diagnostikována u 15 pacientů, zatímco 19 jich mělo benigní onemocnění štítné žlázy.

Pes Frankie, vytrénovaný, aby poznal zápach rakoviny štítné žlázy v lidských tkáních, rozeznával čichem vzorky moči, které mu dával cvičitel v rukavicích. Pes měl oproti svému lidskému pánovi, pokud jde o čich, velký náskok – zatímco člověk má jen pět milionů čichových receptorů, pes jich má celých 200 milionů. Díky tomu je jeho nos tisíckrát lepší, než nos lidský.

A jak dal pes najevo, že je daný vzorek „vadný“? Jednoduše si lehl, zatímco u benigního vzorku se otočil. To, jaký status vlastně pes testuje, nevěděl ani ten, kdo psovi vzorek předkládal, ani koordinátor studie. Mezi vzorky, které byly psovi předloženy, byly i ty, jejichž status byl potvrzen. Za jejich správnou diagnózu pak Frankie dostal odměnu.

Když vědci výsledky psí diagnostiky porovnali s  chirurgickou, zjistili, že Frankie správě rozpoznal 30 z 34 vzorků. Vnímavost čili správné pozitivní určení tak pes zvládl v 86,7 procentech, zatímco negativní diagnózu dobře rozeznal v 89,5 procentech případů. Ve výsledku to znamená, že Frankie správně určil devět z deseti vzorků. Psí nos tak špatně identifikoval pouze dva negativní a dva pozitivní vzorky.

Výzkumníci nyní plánují rozšířit výzkum tak, že budou spolupracovat auburnskou veterinární univerzitou, která přislíbila zapojit do výzkumu diagnostiky rakoviny štítné žlázy dva ze psů, kteří umí rozeznávat výbušniny.

Používání psů k diagnostice rakoviny už má svou historii. Před dvěma roky američtí výzkumníci publikovali studii o tom, že tři psi dokázali po výcviku rozpoznat rakovinu vaječníků. Loni pak italští vědci zjistili, že trénovaní psi umí určit nádor prostaty z moči v 98 procentech případů. Na druhou stranu se objevily i studie, které říkají, že jde o náhodu a schopnost psů skutečně rozeznat rakovinu se neprokázala. Shoda panuje v tom, že je třeba tento fenomén zkoumat dál a potvrdit či vyvrátit tvrdými daty a novými studiemi.

Rakovina štítné žlázy byla letos diagnostikována letos téměř 62,5 tisícům Američanů, přičemž téměř dva tisíce zemřely. Ze všech karcinomů pak nádory štítné žlázy tvoří 0,5 až 1 procento, přičemž ve dvakrát častěji postihují ženy. V ČR se vyskytuje zhruba 36 až 60 případů na milion obyvatel.

-mk-