Lékárenské sítě mají nově vlastní asociaci, která je bude zastupovat při jednání s institucemi. Foto: Apleks.cz

Největší lékárnické sítě v Česku založily vlastní asociaci

Dvě největší lékárnické sítě v ČR, Dr. Max a Benu ČR, založily společně s menším provozovatelem lékáren Devětsil JST novou Asociaci provozovatelů lékárnických sítí (APLS). Sdělil to mluvčí Česká lékárna holding (ČLH) Michal Petrov. ČLH provozuje lékárny Dr. Max. Nová asociace sdruží zhruba pětinu lékárenského trhu v ČR. V současnosti je v Česku přes 2500 lékáren, Dr. Max jich má asi 360, Benu ČR přes 170 a Devětsil JST 20. Předsedou představenstva asociace byl zvolen generální ředitel ČLH Daniel Horák. Asociace si podle něj vytkla za cíl hájit zájmy členů při jednání s nejrůznějšími institucemi.

 

„Založením asociace deklarují členové svůj zájem k podnikání aktivit směřujících k nastolení rovných podmínek v českém lékárenství,“ uvedl Horák. ČLH se na přelomu roku dostala do sporu s Českou lékárnickou komorou ohledně reklamy lékáren Dr. Max na slevy za receptové léky. Prezident komory Lubomír Chudoba tehdy prohlásil, že v reklamě jde o slevu z teoretických maximálních doplatků, a tak lidé mohou nakonec zaplatit víc, než kdyby zvolili variantu svého léku bez doplatku. Chudoba tehdy lékárny Dr. Max přímo nejmenoval, ČLH se ale proti vyjádření ostře ohradil s tím, že je zřejmé, že komora ve zprávě kritizuje právě reklamu sítě Dr. Max. Holding obvinění z nekorektnosti vůči zákazníkům odmítl.

Komora včera vznik asociace přivítala. „Věříme, že najdeme styčné body pro společná jednání se státní správou o budoucím vývoji lékárenství v České republice,“ řekl její mluvčí Aleš Krebs.

Nová asociace uvedla, že chce také provádět nejrůznější průzkumy a analýzy. Odmítá, že by její počínání mělo nějak omezit konkurenci. „Cílem APLS není podnikání společných kroků, které by vedly k ekonomickému potlačování konkurence, nebude tedy vyvíjet žádnou činnost, která by mohla být chápána jako porušení hospodářské soutěže a pravidel otevřeného trhu,“ uvedl místopředseda APLS a jednatel společnosti Devětsil JST Jan Jerhot. Asociace navíc není definovaná jako uzavřená.

Vznik asociace očekávalo Grémium majitelů lékáren (GML), které sdružuje menší majitele lékáren. Uvedlo, že případnou spolupráci s APLS si dovede představit v oblasti navýšení peněz ze zdravotního pojištění. Spolupráci naopak nelze očekávat například v oblasti způsobu regulace reklamy na léčiva nebo reexportu léčiv. „Očekávám, ze představitelé nově vzniklé asociace budou teprve deklarovat své cíle,“ řekl předseda představenstva GML Marek Hampel.

ČLH je akciová společnost ve vlastnictví finanční skupiny Penta Investments. Vznikla v roce 2006. V loňském roce převzala 11 lékáren sítě Novolékárna a osm z deseti lékáren Harmonia. Podle Sbírky listin dosáhl holding v roce 2013 tržeb 12,4 miliardy korun, čistý zisk po zdanění činil 9,3 milionu korun. Síť lékáren Benu je evropským lídrem. Většinu svých českých poboček vlastní, z menší části jde o franšízy. Předloni činily tržby sítě v ČR 2,6 miliardy korun. Společnost Děvetsil JST vznikla v roce 1997. Působí na jihozápadě Čech, kde kromě lékáren provozuje i prodejny se zdravotnickými potřebami.

-čtk-