Pacienti a jejich rodinní příslušníci si mohou cvičení nastavit na míru – podle diagnózy nebo podle typu cvičení. Dále je možné zvolit si cvičení podle načasování a obtížnosti. Foto: MaRS

Pacienti s roztroušenou sklerózou cvičili maraton v jedenácti městech

Čtyřiadvacet hodin v kuse cvičilo od pátku do soboty více než 300 pacientů, lékařů a přátel v Sokolovně v Průhonicích u Prahy. Právě tady se totiž konal Maraton s roztroušenou sklerózou (MaRS).

 

Účastníci maratonu se střídali v kruhovém tréninku od pátku 18 do soboty 18 hodin a průběžně se propojovali telemostem s dalšími 11 cvičícími městy. Kromě pražských Průhonic se k MaRSu připojili lidé z Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové, Jihlavy, Kyjova, Liberce, Ostravy, Poděbrad a z Ústí nad Orlicí, ze slovenských Piešťan a švýcarského Valens. Pacienty s roztroušenou sklerózou podpořili známé osobnosti, jako například žokej Josef Váňa, herečka Tereza Brodská nebo herec Jan Čenský, cvičit přijeli také basketbalistky z USK Praha a hráči amerického fotbalu – Prague Black Panthers. Celkem se maratonu zúčastnilo rekordních 860 lidí. Pořadatelem akce je Nadační fond Impuls, který spravuje celostátní Registr pacientů s roztroušenou sklerózou – ReMuS.

Pravidelné cvičení je podle lékařů klíčové pro udržení kondice pacientů. Vážné neurologické onemocnění mozku či míchy omezuje pohyblivost, řada pacientů končí na vozíku. Dříve lékaři pacientům, kterých je v Česku kolem 20.000, pohyb zakazovali, aby se jim nezhoršila únava, typická právě pro toto onemocnění. „Dnes už víme, že pravidelná péče o fyzickou i psychickou kondici je naprosto zásadní a že při dlouhodobé změně životního stylu lze příznaky zmírnit. Důležité je ušít pacientům program na míru a motivovat je, aby je cvičení bavilo,“ doplnila fyzioterapeutka Lucie Suchá.

Při maratonu se cvičenci střídají na různých stanovištích – posilovacích strojích, rotopedu, veslařském trenažéru, chodících pásech, balanční pomůcce bossu či míčích. „V našem případě je kruhový trénink postaven tak, aby se zaměřil na pohybové, koordinační a balanční funkce, které mají pacienti nemocí nejvíce oslabené,“ popsala přední česká odbornice na léčbu roztroušené sklerózy profesorka Eva Havrdová. Letos si maratonci v Průhonicích vyzkoušejí i neuropsychologický trénink s využitím počítače.

Zájem o maraton roste, zatímco v roce 2012 si přišlo zacvičit 84 lidí, loni už 630. Letos přislíbilo účast přes 700 lidí. Výtěžek z akce překročil 144.000 korun a putoval na rehabilitační vybavení center specializovaných na léčbu roztroušené sklerózy. Podporu může vyjádřit i veřejnost dárcovskou SMS ve tvaru DMS IMPULS na číslo 87777 či příspěvkem na sbírkový účet 2107056767/2700. Výtěžek bude věnován na nákup rehabilitačních pomůcek pro pacienty.
-red, čtk-