Když Ing. Petr Salák (na snímku) končil minulý rok o prázdninách ve funkci náměstka pro ekonomiku, řekl ministr Němeček serveru aktualne.cz: "Pan náměstek odchází na vlastní žádost. Mám pocit, že mu to úplně nesedělo." Foto: MZČR

Petru Salákovi zrušili vrchní ředitelství, povede finanční odbor

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) minulý týden schválil – v souladu s novým služebním zákonem – nový organizační řád ministerstva. Ten přinesl kromě dvou nejviditelnějších změn, totiž vzniku dvou nových úseků a jmenování dvou nových náměstkyň ministra (informovali jsme zde) i změny méně viditelné. Nejdůležitější z nich postihla dlouholetého ministerského úředníka Petra Saláka. Ten byl ještě docela nedávno dokonce náměstkem ministra, dlouhá léta před tím a ještě do minulého týdne především pak vrchním ředitelem pro ekonomiku. Nyní se stává ředitelem odboru, protože jeho dosavadní zařazení z organizační struktury zcela zmizelo.

 

Nový služební zákon totiž již s vrchními řediteli na ministerstvech nepočítá. Ministerstvo se člení na sekce, v jejichž čele stojí náměstci pro řízení sekce (jeden z nich je státním tajemníkem). Sekce jsou pak tvořeny jednotlivými odbory, bez mezičlánků, náměstkům tak podléhají přímo ředitelé odborů, odbory se dále člení na oddělení, v jejichž čele stojí vedoucí oddělení.

Ministr Němeček tedy zrušil úsek ekonomiky a tím i pozici Petra Saláka a také zrušil oddělení přímo řízených organizací. Naopak zřídil Sekci ekonomiky a přímo řízených organizací, kterou vede náměstek David Kotris. Jemu podléhají čtyři odbory:

– finanční, který tedy nyní vede ve funkci ředitele odboru Ing. Petr Salák.

– investičního rozvoje (ředitel Ing. Zdeněk Kot)

– přímo řízených organizací (pověřený řízením odboru Ing. Čeněk Kozák)

– evropských fondů (ředitel PhDr. Mgr. Jan Bodnár).

S. Němeček již obsadil 7 míst náměstků pro řízení sekcí a mělo by probíhat výběrové řízení na osmého, který bude státním tajemníkem. Ministr zatím neoznámil, že by se chystal jmenovat náměstka ministra, což je druhý typ náměstků, které definuje služební zákon, kteří však nebudou odpovědní za žádnou sekci ministerstva a nebudou ve služebním poměru.

-cik-