Desítky lékařů a sester z nemocnice v Žilině se výpovědí rozhodly upozornit na nevyhovující situaci v péči o pacienty a špatné pracovní podmínky v tamním zdravotnickém zařízení. Foto: Fnspza.sk

Slovenské zdravotnictví znovu čelí hromadným výpovědím personálu

Slovenské zdravotnictví po více než třech letech znovu čelí hromadným výpovědím zdravotnického personálu. Desítky lékařů a zdravotních sester z nemocnice v Žilině se tímto krokem rozhodly upozornit na nevyhovující situaci v péči o pacienty a špatné pracovní podmínky v tamním zdravotnickém zařízení. Výpovědi neodvolali ani po rezignaci ředitele nemocnice.

 

Fakultní nemocnice v Žilině na severu země je zařazena mezi čtyři desítky zdravotnických zařízení, které v zemi tvoří páteřní síť zařízení ústavní péče o pacienty. Z důvodu nedostatečné kapacity interního oddělení nemocnice a špatným hygienických podmínkám nejprve podala výpověď většina lékařů z toho oddělení nemocnice. K nim se v uplynulých dnech postupně přidalo více než 60 zdravotních sester, což zdůvodnily nadměrnou pracovní zátěží kvůli vysokému počtu pacientů a přesčasů. Tento krok by mohl ochromit provoz nemocnice.

„Je smutné, že musí dojít až k takovým vyhroceným situacím, jako je podávání výpovědí zaměstnanců, na to, aby ministr zdravotnictví řešil špatnou situaci ve státních nemocnicích. Opakované výzvy adresované řediteli (nemocnice) ani ministrovi dosud nezabraly,“ uvedla šéfka komory sester a porodních asistentek Iveta Lazorová.

Ministr zdravotnictví Viliam Čislák konkrétní řešení situace v nemocnici zatím nepředložil, učinit by tak měl v příštích dnech. O víkendu ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že po výzvě Čisláka odstoupil ředitel žilinské nemocnice Štefan Volák. K řešení vzniklé situace v nemocnici vybídl Čisláka premiér Robert Fico.

Nespokojení lékaři a zdravotní sestry výpovědi ani po odchodu ředitele nedovolali. Do sporu s Volákem se tamní zdravotníci dostali již v roce 2012, kdy chybějící lékaře v nemocnici musela nahradit armáda.

Lékařské odborové sdružení už dříve upozornilo na to, že kromě nedostatku lůžek mají pacienti interního oddělení žilinské nemocnice pořadník na sprchu a někteří se dostanou na řadu až v noci. Situace v nemocnici se podle lékařských odborů zhoršila po zrušení několika nemocničních oddělení v roce 2011, což prý ale nevedlo ke snížení počtu pacientů.

Slovensko již má zkušenosti s hromadnými výpověďmi lékařů, kteří v roce 2011 tímto způsobem s cílem dosáhnout zvýšení platů dostali nemocniční péči o pacienty na pokraj kolapsu. Tehdejší kabinet stran pravého středu premiérky Ivety Radičové nespokojeným lékařům nakonec ustoupil.

Slovenské zdravotnictví dlouhodobě trpí nedostatkem peněz a stoupajícím zadlužením nemocnic. Odborníci ale dlouhodobě upozorňují na nevýhodné smlouvy o nákupu materiálu nebo techniky do státních zdravotnických zařízení. Po podezření na předražený nákup diagnostického přístroje do nemocnice v Piešťanech loni odstoupily ze svých funkcí ministryně zdravotnictví Zuzana Zvolenská a místopředsedkyně sněmovny Renáta Zmajkovičová, která byla šéfkou dozorčí rady této nemocnice.

-čtk-