Bolest zad může znamenat kostní metastázy. Ty jsou časté u pacientů s mnohočetným myelomem, rakovinou prostaty, prsu, plic, močového měchýře a štítné žlázy. Foto: Flickr

Bolest zad? Může jít i o signál nebezpečných kostních metastáz

Bolest zad může podle přednostky onkologické kliniky Fakultní nemocnice Motol docentky Jany Prausové být signálem nebezpečných kostních metastáz. Rozšíření do kostí je častou komplikací u pokročilého nádoru a zhoršuje vyhlídky na úplné vyléčení, řekla. Pokud se podaří zachytit rakovinu v raném stadiu, může její léčba předejít vzniku metastáz. Pokud už vzniknou, musejí se léčit, komplikacím brání včasné nasazení biologické léčby.

 

Kostní metastázy jsou způsobeny schopností nádoru uvolňovat nádorové buňky do krevního oběhu. Když se dostanou do bohatě prokrvené kostní tkáně, zrychlí se její odbourávání. Nejčastěji se vyskytují v pánvi a páteři. „Následky metastáz mohou být devastující. Pacientovi hrozí až zlomenina obratle s výraznou bolestivostí a omezením pohyblivosti. Život pak tráví na vozíku odkázán na pomoc okolí. V tom spočívá nebezpečnost zdravotního problému, o kterém se málo mluví,“ řekla Prausová. Upozornila, že kostní metastázy mohou být první známkou rakoviny, ale také se mohou vyskytnout až po léčbě. Poznávají se těžko a často nemají specifické příznaky. Signálem může být dlouhotrvající tupá nebo krátkodobá vystřelující bolest, zduření kosti a mírně zvýšená teplota. „Někdy také kostní nádor vypadá jako bolestivý výrůstek na povrchu kosti. Pacient se cítí být nemocen, ztrácí chuť k jídlu, hubne, potí se a celkově se potýká s tělesnou slabosti,“ popsala docentka.

Velmi nebezpečné podle ní je, když se nádor rozšíří do páteřních obratlů. Jak roste, stlačuje míchu, což se projevuje bolestí zad vyzařující do jedné nebo obou nohou, ztrátou citlivosti v nohou a podbřišku, ztrátou síly až úplnou neschopností pohybovat nohama a únikem moči nebo stolice. „Kdo má tyto příznaky, měl by hned zavolat lékaře, nebo navštívit oddělení zajišťující v nemocnici urgentní péči. Jestliže není poskytnuta okamžitá léčba, může dojít k trvalému a nezvratnému ochrnutí,“ varovala Prausová.

Kostní metastázy jsou časté u pacientů s mnohočetným myelomem, rakovinou prostaty, prsu, plic, močového měchýře a štítné žlázy. Až ve 30 procentech případů rakoviny prsu se první metastázy objevují v kostech a z pacientek, které na onemocnění umírají, má přes 80 procent kostní metastázy. Kostní postižení má 75 procent pacientů, kteří zemřou na rakovinu prostaty.

-čtk-