Díky probíhajícímu projektu usilujícímu o lepší prevenci nádorových onemocnění se podařilo zvýšit účast na vyšetřeních rakoviny tlustého střeva o více než čtvrtinu. Foto: MZ ČR

Do Prahy dorazí roadshow proti rakovině. Lidé si projdu obřím tlustým střevem

Rok a čtvrt uběhl od chvíle, kdy ministerstvo zdravotnictví spolu se zdravotními pojišťovnami odstartovalo projekt screeningu některých nádorových onemocnění. Jen za loňský rok v jeho rámci největší zdravotní pojišťovna VZP rozeslala 1,2 milionu pozvánek na vyšetření rakoviny prsu, děložního čípku a tlustého střeva. Se začátkem roku 2015 pak odstartovala třetí etapa projektu, který potrvá do 30. června 2015. Během ní budou znovu osloveni ti pojištěnci, kteří na první pozvánku nereagovali. Povědomí o prevenci zároveň zvyšuje osvětová roadshow, která zítra dorazí také do Prahy.

 

Rakovina tlustého střeva a konečníku, děložního čípku a prsu jsou dlouhodobě nejrozšířenějšími typy rakoviny. Každoročně si jejich diagnózu vyslechne 16 000 obyvatel ČR, z nichž 6400 zemře. Tato čísla se snaží snížit projekt financovaný ze zdrojů Evropské unie a částečně ze státního rozpočtu. Včasné odhalení nádorového onemocnění totiž výrazně zvyšuje šanci na uzdravení a normální život. Roadshow tak motivuje občany, aby se postavili vlastnímu strachu z případného pozitivního výsledku vyšetření, které je ovšem prvním krokem k uzdravení.

„Rád bych osobně požádal občany, aby nepodceňovali prevenci rakoviny a využili možnosti screeningových vyšetření. Pokud dojde k včasnému zachycení nemoci, znamená to i vysokou šanci na záchranu života. Věřím, že probíhající projekt pomůže zvýšit návštěvnost screeningových center a že občané využijí tuto jedinečnou možnost, jak důkladně pečovat o své zdraví,“ apeluje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Pozvanka na osvetovou roadshow_PrahaKaždý, kdo by se měl zájem dozvědět se o prevenci více, bude mít možnost zítra od 14. do 17. hodin v motolské nemocnici. Roadshow se odehraje u hlavního východu z metra, který ústí přímo do FN Motol. Během akce budou k dispozici odborníci, s nimiž bude možné konzultovat dotazy. Aliance žen s rakovinou prsu pak nabídne poradenství vyškolených pracovnic a návštěvnice si mohou vyzkoušet samovyšetření prsu na speciálních modelech. Lidé si také budou moci projít obří maketou tlustého střeva, kterou představí Onkomaják. Motivovat k preventivnímu vyšetření nejen sebe, ale i své blízké pak půjde prostřednictvím osobního vzkazu, stejně jako to v informační kampani dělají Chantal Poullain, Ilona Svobodová a Jan Čenský.

Dosavadní výsledky projektu, při němž by mělo dostat do schránky pozvánku na vyšetření až 3,6 milionu Čechů, zatím potvrzují zvýšení účasti zejména na kontrole rakoviny tlustého střeva. Ta byla dříve nejméně navštěvovaným screeningovým programem. Z lidí ve věku 50 až 70 let, kteří dostali zvací dopis, se na kontrolu dostavilo zhruba 14 procent. U klientů VZP se loni celorepublikově zvýšila účast na vyšetření o 26 procent, celkově tak prohlídku podstoupilo za prvních jedenáct měsíců loňského roku 446 tisíc lidí. Nejvyšší účast pak byla v Praze a Středočeském kraji, kde meziročně přibylo vyšetření o téměř 38 procent. K nárůstu došlo i u mamografického screeningu, kde se prohlídek zúčastnilo o 5,5 procenta žen více než rok předchozí. Celkově tak mamografii podstoupilo od loňského ledna do listopadu téměř 362 tisíc žen pojištěných u VZP (dopis dostávaly ženy ve věku 45 až 70 let). U děložního čípku (zvány byly ženy ve věku 25 až 70 let) se čísla příliš meziročně nezvýšila.

Více informací o projektu a problematice nádorových onemocnění najdete na www.bezrakoviny.cz anebo na webových stránkách jednotlivých onemocnění www.mamo.cz, www.cervix.cz a www.kolorektum.cz.

V nadcházejících měsících roadshow navštíví tato města:

7. 4. – Praha: areál Fakultní nemocnice v Motole (V Úvalu 84, 150 06 Praha 5)

13. 4. – Opava: OC Breda, U Fortny 49/10, Opava

22. 4. – Karlovy Vary: OC Fontána, Chebská 370, Karlovy Vary

28. 4. – Chrudim: Hypermarket Albert – Chrudim, Slovenského národního povstání 1060

30. 4. – Brno: OC Velký Špalíček, Mečová 2, Brno

13. 5. – Třebíč: Karlovo náměstí, Třebíč

14. 5. – Pardubice: OC AFI Palace, Masarykovo náměstí 2799, Pardubice

-mk-