"Jeden nemocný nakazí až 18 lidí, třeba u chřipky je tento index jen čtyři a u eboly dva," upozornila. vedoucí protiepidemiologického oddělení Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Prattingerová. Foto: Koláž ZD

Liberecký kraj: dvakrát vzrostl počet neočkovaných dětí!

V Libereckém kraji přibývá dětí, které nemají povinné očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. Podle zjištění hygieniků je v kraji mezi dětmi narozenými v roce 2011 dvakrát více neočkovaných než u dětí narozených v roce 2010. Novináře o výsledcích kontroly dnes informovala vedoucí protiepidemiologického oddělení Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Prattingerová. 

    

Za současnou neochotou nechat očkovat své dítě může být podle epidemioložky špatná osobní zkušenost nebo zkreslené informace. „S těmi informacemi, které máme a kterých je kolem nás strašné množství, se dá manipulovat,“ uvedla Prattingerová. „Domnívám se, že je potřeba o tom diskutovat a neříkat jenom jednostranné informace,“ konstatovala.

Epidemioložka je přesvědčena o tom, že výhody pramenící z očkování výrazně převažují nad nežádoucími účinky. Například u spalniček v Česku před zavedením povinného očkování onemocnělo ročně v průměru asi 50.000 lidí a 50 umřelo. Nyní spalničkami onemocní kolem deseti až 15 lidí. Výjimkou byl loňský rok, kdy se objevila lokální epidemie v Ústeckém kraji a onemocnělo tam asi 200 lidí. Virové infekční onemocnění přivezl turista z Indie.

V Libereckém kraji loni hygienici řešili jediný případ, který navíc souvisel s ústeckým. Jeden se už objevil i letos, v minulém týdnu se onemocnění projevilo u Poláka, který pracuje v Liberci u velké nadnárodní firmy. „Zdroj zatím neznáme,“ řekla Prattinegrová. Podle ní jsou pod dohledem rodina, přátelé i kolegové z práce. Inkubační doba bývá maximálně 18 dnů, první příznaky jsou podobné chřipce. Spalničky jsou podle Prattingerové vysoce infekční onemocnění. „Jeden nemocný nakazí až 18 lidí, třeba u chřipky je tento index jen čtyři a u eboly dva,“ upozornila. Šíření spalniček ale brání vysoká proočkovanost populace, za ideální považují epidemiologové 95 procent. Pod touto hranicí je v kraji proočkovanost u čtyřletých dětí na Jablonecku a Liberecku.

Očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím se provádí ve dvou dávkách. Poprvé v 15 měsíci věku, přeočkování se dělá o šest až deset měsíců později. Z nedávné krajské kontroly hygieniků vyplynulo, že mezi 4820 dětmi narozenými v roce 2010 jednu nebo obě dávky nedostalo 163 dětí. Mezi 4191 dětmi narozenými v roce 2011 jich je dokonce 320.

Pro děti v Česku je nyní povinné také očkování hexavakcínou, která pokrývá záškrt, tetanus, černý kašel, dětskou obrnu, žloutenku typu B a onemocnění vyvolaná bakterií Haemophilus influenzae typu B.

-čtk-