Dotace na sociální služby do loňska na doporučení krajů rozdělovalo ministerstvo práce. Od letoška poskytuje resort finance krajům. Ty samy rozhodnou o rozdělení sumy mezi jednotlivé poskytovatele. Foto: koláž ZD

MPSV má krajům dotace na sociální služby dávat ve dvou splátkách

Ministerstvo práce bude krajům dotace na sociální služby na daný rok poskytovat ve dvou splátkách. Tři pětiny peněz jim má posílat do poloviny března, zbytek nejpozději do pololetí. Nařízení s upřesněním pravidel schválila včera vláda. Platit by mělo od května, dotace se podle předpisu budou rozdělovat od příštího roku.

 

Dotace na sociální služby do loňska na doporučení krajů rozdělovalo ministerstvo práce. Od letoška poskytuje resort finance krajům. Ty samy rozhodnou o rozdělení sumy mezi jednotlivé poskytovatele.

Nařízení upřesňuje pravidla dotací. Stanovuje podmínky pro poskytnutí sumy, lhůty pro vyplácení i to, co mají obsahovat žádosti a přehledy o čerpání. Částku pro jednotlivé kraje určuje ministerstvo podle takzvaného směrného čísla, které upravuje zákon. Kraje o dotaci na příští rok musejí žádat vždy nejpozději do konce července. Ministerstvo musí dostat návrh optimální výše dotací bez ohledu na možnosti státního rozpočtu podle nákladů a výnosů sociálních služeb z minulých let. Potřebuje znát ale i reálnou částku, za kterou mohou zařízení fungovat, či termíny a výše splátek poskytovatelům.

Přidělenou sumu pak ministerstvo kraji převede ve dvou splátkách – 60 procent do poloviny března, zbytek nejpozději do pololetí. V rozpočtovém provizoriu či při mimořádných situacích je možné peníze poslat i v jiné lhůtě. Z dotací nemohou poskytovatelé služeb hradit třeba náklady na zdravotní péči, na pořízení budov, přístroje a zařízení, pozemky, software, leasing, daně, úroky, příspěvky na penzijní spoření či na rekreaci pro zaměstnance.

Výhrady k návrhu nařízení měl třeba ministr pro vědu, Jihočeský kraj, unie zaměstnavatelských svazů či odbory. Podle odborářů je nutné vyřešit dlouhodobé financování služeb. Zařízení totiž musejí o dotaci žádat každý rok, nemají na ni navíc nárok. Není tedy jasné, zda budou v dalším roce fungovat. Odbory také požadovaly, aby suma na dotace byla do rozpočtu pevně zařazena.

Odboráři i poskytovatelé služeb se dřív také obávali toho, že kraje budou dávat peníze hlavně svým zařízením. Podle autorů nařízení by krajské úřady měly podporovat ale ty služby, které jejich obyvatelé potřebují. Ministerstvo v podkladech pro vládu uvedlo, že bude kontrolovat, jestli je přístup při rozdělování financí nediskriminační a rovný pro různé druhy služeb. Odbory také varují před tím, že rozdělování dotací nebude jednotné a každý kraj bude mít vlastní systém.

-čtk-