Poslankyně Nina Nováková (TOP 09 a Starostové) chce individuální očkovací plány pro děti a možnost, aby i neočkované děti mohly navštěvovat zařízení péče o děti, a aby byly zrušeny sankce pro pořadatele dětských táborů, pokud přijmou děti bez očkování. Foto: Flickr

Poslanci budou hlasovat o individuálních očkovacích plánech

Sněmovna bude hlasovat o zavedení individuálních očkovacích plánů pro děti i o odpovědnosti státu za škody na zdraví způsobené očkováním. Návrhy podali poslanci při včerejším druhém čtení vládní novely zákona o ochraně veřejného zdraví. Mnoho šancí na přijetí patrně nemají. Už dříve je nepodpořil zdravotnický výbor, proti se postavil také ministr Svatopluk Němeček (ČSSD).

 

Změny v očkování navrhla Nina Nováková (TOP 09 a Starostové). Chce taky, aby i neočkované děti mohly navštěvovat zařízení péče o děti, a aby byly zrušeny sankce pro pořadatele dětských táborů, pokud přijmou děti bez očkování. O individuálních očkovacích plánech pojednává i pozměňovací návrh Františka Váchy (TOP 09 a Starostové).

Vládní novela se přitom podle Němečka týká očkování okrajově, některá ustanovení jen upřesňuje. Už vznikla pracovní skupina, v níž se o očkování uskuteční odborná debata, uvedl ministr. Zdravotnický výbor už dříve podpořil snížení navrhovaných pokut za prohřešky vůči povinnému očkování dětí.

Poslanec Jan Farský (TOP 09 a Starostové) opět prosazuje úpravu, podle níž by zdravotní způsobilost dítěte pro zotavovací akce, například tábory nebo školy v přírodě, potvrzoval rodič, nikoli lékař. V debatě taky uvedl, že bude shánět podpisy poslanců, aby mohl podat stížnost Ústavnímu soudu na ministerskou očkovací vyhlášku.

Novela patrně pozmění i ochranu obyvatel před hlukem. Obce by mohly podle doporučení výboru dostat právo udělovat hlukové výjimky pořadatelům venkovních hudebních produkcí a vyhlašování hlukových pásem kolem letišť bude asi dál vyžadovat dohodu s hygieniky. Hygienici by podle návrhu výboru neměli dát souhlas ke stavbě obytného domu, pokud by měl vzniknout v místě například u silnice nebo železnice, kde hluk překračuje limity.

Poslanec ANO Martin Kolovratník opět chce, aby provozovatelé zdrojů hluku už nemuseli budovat protihlukové stěny v případě, že v okolí později vznikla nová bytová výstavba. Sněmovna ale spíše přijme jiný návrh, podle kterého investor nebude moci žádat protihluková opatření po provozovateli zdroje hluku, pokud neprovedl dostatečnou ochranu sám. Nebude to platit, pokud hluk vzroste. Vládní novela už předpokládá, že pokud nebudou hlukové limity z provozu na silnicích a drahách překročeny vně budov, automaticky to bude platit i pro vnitřní prostory.

Němečkův souhlas získal pozměňovací návrh Soni Markové (KSČM), který by ze zákona vypustil povinné testování „podezřelých osob“ na HIV. Marková podotkla, že zákon takové lidi nedefinuje a jednalo by se o zásadní zásah do soukromí.

Předloha, která přináší i řadu dalších úprav, je celkovou revizí zákona. Úředníci by například mohli vstupovat do bytů kvůli kontrole zdroje hluku, kterým byly překročeny hygienické předpisy. Pokud by lidé vstup do bytu neumožnili, hrozila by jim až půlmilionová pokuta. Novela taky zavede pravomoc omezení nebo zákazu dodávek vody, pokud přestane splňovat i mírnější hygienické limity. Cílem normy je podle autorů sladit ji se správním řádem. Omezí podle nich také administrativu.

-čtk-