Hlavní město je majitelem téměř tří čtvrtin majetku nemocnice. Kromě nájemného za nový pavilon platí dlouhodobě ztrátová Bulovka ročně městu za budovy a pozemky symbolických 10.000 korun. Praze se to nelíbí. Foto: NNB

Praha a Nemocnice Na Bulovce se dohodly na platbách za pavilon

Nemocnice Na Bulovce do konce týdne doplatí Praze dlužné nájemné za nově zrekonstruovaný pavilon. Jde o částku 1,8 milionu korun, řekl včera na dotaz ČTK radní pro zdravotnictví Radek Lacko. Informaci potvrdil i mluvčí Bulovky Martin Šalek. Po týdnech neshod se tak oběma stranám podařilo najít shodu. Vedení města přitom kvůli tomu v uplynulých dnech zvažovalo soud. Pavilon stál město zhruba 400 milionů korun. Nemocnice za něj má platit sedm milionů ročně. 

 

„Obě strany měly už od počátku dobrou vůli se dohodnout,“ uvedl radní. Vedení města podle něj bude pokračovat v plánovaných investicích, které areál nutně potřebuje. „V našem společném zájmu je nemocnici trvale zvelebovat. Proto je zcela žádoucí narovnat všechny nedořešené věci z minulosti,“ řekl radní. Mluvčí nemocnice řekl, že město přislíbilo dokončení technologií za sedm milionů korun, které Bulovka žádala. „Magistrát tak má k dnešnímu dni peníze na účtu,“ uvedl Šalek.

Hlavní město je majitelem téměř tří čtvrtin majetku nemocnice. Kromě nájemného za nový pavilon platí dlouhodobě ztrátová Bulovka ročně městu za budovy a pozemky symbolických 10.000 korun. Radní dál vyjednávají o narovnání majetkových vztahů. Podle některých informací je ve hře i možný prodej nemocnice.

Vláda loni poslala nemocnici jednorázovou podporu 200 milionů korun, podle ministerstva hrozilo, že bude ohrožena péče o pacienty. Bulovka skončila předloni se ztrátou přesahující 308 milionů korun. Prodělek vysvětlila tím, že jej z větší části tvoří pokuta vyčíslená finančním úřadem na 203 milionů korun. Nemocnice si také nese neuhrazenou ztrátu z minulých let 426 milionů korun.
-čtk-