Krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů považuje návrh ministerstva zdravotnictví zvýšit měsíční platbu za státní pojištěnce o 59 korun za minimální navýšení. Foto: koláž ZD

Krizový štáb: Zvýšení odvodů do zdravotnictví o 59 Kč je minimální

Krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů považuje návrh ministerstva zdravotnictví zvýšit měsíční platbu zdravotního pojištění za státní pojištěnce o 59 korun za minimální navýšení. Štáb to včera uvedl v reakci na to, že ministerstvo financí toto navrhované zvýšení odvodů státu do zdravotnictví odmítlo. Současně věří, že ministr financí Andrej Babiš stanovisko svého resortu přehodnotí.

 

„Zvýšení platby za státní pojištěnce navrhované ministrem zdravotnictví o pouhých 59 Kč na osobu měsíčně krizový štáb považuje za minimální zvýšení, jen z malé části narovnávající odčerpané prostředky,“ sdělil mluvčí štábu Petr Fiala.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chce státní pojištěnce, tedy za děti, důchodce či nezaměstnané, zvýšit odvody ze současných 845 korun měsíčně na 904 korun. Česká lékařská komora navrhuje dokonce navýšení až na 1808 korun. Ministerstvo financí to ale odmítá s odůvodněním, že systém není zásadně podfinancovaný a zdravotnictví navíc stále chybí transparentnost hospodaření. Podle úřadu navíc není navrhovaná valorizace plateb za státní pojištěnce koncepční a bude prý znamenat jen navyšování výdajů ze státního rozpočtu.

Navýšení, jež nyní navrhuje Němeček, by mělo resortu ročně přinést navíc 4,3 miliardy korun. Zdravotní pojišťovny budou letos hospodařit s 250 miliardami korun. Němeček chce z peněz, které zaplatí stát navíc za své pojištěnce, zvýšit platy lékařů a sester. Vidí v tom cestu, jak odvrátit hrozbu výrazného nedostatku zdravotníků. Ministerstvo financí ale oponuje, že ve zdravotnictví je třeba vyřešit především výdaje. Podle něj lze ve zdravotnictví najít významné úspory a získat tak finanční prostředky pro zvýšení platů lékařů a zdravotních sester bez nutnosti valorizovat platby za státní pojištěnce.

-čtk-