49letá Alyson Andersonová z australského Darwinu se rozhodla zkrášlit si prsa po prodělané rakovině tetováním. Její přístup ocenily ženy z celého světa. Foto: Facebook/Darwin City Tatoos

Květinové tetování na prsou po rakovině obletělo svět. Ocenilo ho více než 230 tisíc lidí

Rozhodla se skrýt jizvy po oboustranné mastektomii tetováním – a inspirovala celou řadu žen, které podstoupily stejný zákrok. Květinová prsa Australanky Alyson Andersonové, která prodělala rakovinu prsu, v posledních dnech a týdnech „lajkovaly“ na sociálních sítích statisíce žen. Tetování se ovšem nemusí dělat jen v tetovacích salonech – provádějí ho totiž i samotná zdravotnická zařízení, která vytetovávají ženám při rekonstrukci prsu bradavky.

 

Když tatérka Mim d´Abbs z australského města Darwin vložila na sociální sítě fotku potetovaných prsou 49leté Alyson Andersonové, která podstoupila oboustrannou mastektomii, strhla se nečekaná lavina. Umělkyni, která tetuje už 21 let, okamžitě zavalily dotazy a žádosti o tetování na za jiných okolností poměrně neobvyklých partiích.

Takto vypadala Alysiina prsa předtím, než se svěřila do rukou tatérky Mim d´Abbs. Foto: Facebook/Darwin City Tatoos
Takto vypadala Alysiina prsa předtím, než se svěřila do rukou tatérky Mim d´Abbs. Foto: Facebook/Darwin City Tatoos

Mim d´Abbs dříve dělala tetování, které nabízí většina tetovacích salónů. Minulý měsíc se jí ale ozvala Alyson Andersonová s dotazem ohledně tetování na jizvách po operaci rakoviny prsou. Tu jí lékaři diagnostikovali v roce 2010, po oboustranné mastektomii pak podstoupila radioterapii a chemoterapii. „Byla jsem si jistá a za jizvy jsem se nestyděla. Prostě jsem chtěla, aby vypadaly lépe,“ řekla pro The Age Victoria Andersonová, matka dvou synů, která pracuje jako úřednice v Darwinu.

„Měla jsem už dříve hodně požadavků na potetování jizev na břiše, ale tohle bylo poprvé, kdy to bylo po dvojité mastektomii,“ uvedla pro ABC News tatérka. Následná konzultace s klientkou proběhla hladce a Andersonová se hned objednala na vytetování rostlinného ornamentu, který si zvolila. „Šlo o jemný černobílý motiv, kde se na kůži vytvářejí květiny. Vypadají trochu jako mix mezi liliemi a lotusem,“ doplňuje Mim d´Abbs.

Na další návštěvě pak motiv stačilo jednou nakreslit a během tří a půl hodiny bylo bez sebemenší komplikace hotovo. „Tetování skvěle sedlo, takže jsme s ním byly obě spokojené. Práce trvala mnohem kratší dobu, než jsem očekávala. Původně jsem se domnívala, že to může zabrat celý den. Tetování přes jizvy může být problematické, takže jsem si nejdřív nebyla jistá, ale kůže byla pro tetování velmi dobrá,“ popisuje umělkyně.

Tatérka nejdříve motiv nakreslila, až teprve poté se pustila do 3,5 hodiny dlouhého tetování. Foto: Facebook/Darwin City Tatoos
Tatérka nejdříve motiv nakreslila, až teprve poté se pustila do 3,5 hodiny dlouhého tetování. Foto: Facebook/Darwin City Tatoos

„Moc příjemné to nebylo, ale když si vzpomenete na dívky, které bojují s rakovinou, tak to nic nebylo. Léčba je mnohem náročnější než tetování,“ říká Alyson Andersonová. „Je to velmi statečná žena. Byla to pro mě asi nejdojemnější chvíle, jakou jsem kdy při tetování zažila,“ doplňuje tatérka, která měla sama s rakovinou prsu blízkou zkušenost – na tuto nemoc jí totiž zemřela kamarádka.

Možnost odlišné volby

Mim d´Abbs nakonec vložila fotografii výsledné práce na facebookové stránky svého salónu, který má devět tisíc příznivců. „Dnes jsem tetovala něco zcela odlišného. Omlouvám se všem, kdo to budou vnímat jako konfrontační, ale klientka i já jsme se shodly, že bychom to měly zveřejnit. Toto tetování vzniklo po rekonstrukci prsu a dvojité mastektomii. Když jsem viděla, jak se klientka usmívá, stalo se pro mě toto tetování asi nejdůležitějším, které jsem kdy udělala,“ napsala umělkyně 6. května na facebookový profil tetovacího studia Darwin City Tatoos.

Během méně než 24 hodin po zveřejnění byl obrázek 14tisíckrát sdílen a „lajkovalo“ ho 175 tisíc lidí. Dodnes fotku nasdílelo skoro 25 tisíc uživatelů a palcem nahoru ji ocenilo přes 231 tisíc. Mim d´Abbs i Alyson Andersonovou, která do té doby sociální sítě neznala, reakce naprosto ohromila. „Je to něco, co bych chtěla dělat i nadále,“ dodává Mim d´Abbs, která už objednává další klientky po rakovině prsu. „Pro ženu je ženskost velmi důležitá. Některé ženy možná prostě chtějí po operaci možnost udělat se svým tělem něco jiného. Je důležité mít možnost volby a cítit se dobře. Jestli to ženy posiluje, je dobré, že tu ta možnost je. Potřebujeme také o věci mluvit, protože to není žádné stigma. Myslím, že lidé, kteří přežili takový boj, by měli mít možnost udělat se svým tělem, co chtějí,“ uzavírá Mim d´Abbs. Není ovšem jedinou tatérkou, která dělá tetování ženám po mastektomii. Další studia, která se na tento problém zaměřují, se pod sloganem Rakovina nemusí udělat poslední tečku sdružují na webové stránce p-ink.org.

Tetuje se i v nemocnicích. Jen trochu jinak

Tetování – ovšem v jiné podobě – se ale někdy používá i v nemocnicích při rekonstrukci prsu. „Prs se rekonstruuje ve dvou etapách. Jedna část je doplnit tvar a objem prsu, který tam byl před odstraněním. Vytvoří se tedy prs bez dvorce a bez bradavky. Tři měsíce na to se dodělá dvorec a bradavka z lalůčku. Já jsem dvorec dělal tak, že se odebrala pigmentovanější kůže z oblasti třísla a opracovala se do tvaru kruhu. To se přišilo do místa, kde by měl být dvorec, udělala se dírka a tou se prostrčila bradavka. Přes polštářek se to zauzlilo, aby se transplantát přitlačil, a po 10 až 14 dnech se odstranily stehy i polštářek. Na místě pak zůstala tmavší kůže, která vytváří dvorec. V Brně se to ale dělá tetováží, takže dvorec pigmentací vytetují,“ popsal Zdravotnickému deníku přednosta Kliniky plastické chirurgie Nemocnice Na Bulovce Jan Měšťák.

Podle něj je však u jizev problém, že pigmentace použitá na dokreslení bradavky na zakrytí nemusí stačit. U některých jizev na to ale lze vyzrát. „Dříve jsem operoval oboustranné obličejové rozštěpy. Když dnes za mnou tito pacienti chodí, posílám je za paní magistrou, která jim vytetuje krásně červenou pusu – a najednou jizvičky na horním rtu, které dokumentují oboustranný rozštěp, zanikají,“ uvádí docent Měšťák.

I u nás jsou přitom ženy, které jizvy po operacích břicha řešily tetováním v běžném tetovacím salonu. Docent Měšťák ovšem upozorňuje na to, že nelze očekávat úplné skrytí jizev – ty totiž budou i nadále vystupovat.

-mk-