"Nikdo mě nepřesvědčí, že v situaci, kdy pacient, který byl hospitalizován nedobrovolně pro výhružky zabitím, že postup léčebny byl v pořádku v tom, že nebylo vyčkáno ani na výsledek znaleckého posudku, který si vyžádal soud, a pacient byl propuštěn," vysvětlil ministr Svatopluk Němeček. Foto: Tomáš Cikrt

Nikdo mě nepřesvědčí, že postup léčebny byl v pořádku, řekl ministr a odvolal ředitele

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s okamžitou platností odvolal ředitele Psychiatrické nemocnice v Dobřanech Vladislava Žižku. Léčebna letos propustila muže, který v pondělí ubodal mladou ženu v knihovně v Horní Bříze na Plzeňsku. Ministr dnes řekl novinářům, že je potřeba hledat i systémové řešení zacházení s nebezpečnými, psychicky narušenými jedinci. 

 

Ministr kvůli tomu zřídil meziresortní komisi, v níž budou zástupci psychiatrů, ministerstev zdravotnictví, vnitra, spravedlnosti a práce. Čeká od ní do tří měsíců návrh řešení, jak zacházet s rizikovými pacienty a jak před nimi lépe chránit společnost. Po loňské vraždě ve škole ve Žďáru nad Sázavou jde už o druhý případ v krátké době, kdy zabíjel člověk propuštěný z psychiatrické léčebny. Němeček soudí, že by měla existovat i lepší evidence lidí, kteří potřebují péči psychiatrů.

„V okamžiku, kdy tato komise bude konstatovat jakékoli systémové problémy, co se týká dohledu a dozoru nad těmito jedinci, ať co se týká potřeby změnit zákony, posílit některé institucionální záležitosti, tak se budu snažit tyto závěry realizovat,“ dodal.

Postup dobřanského ústavu začala v úterý prověřovat speciální komise ministerstva zdravotnictví, kterou Němeček na základě tragické události zřídil. Léčebna podle komise zákon neporušila, ale to podle něj neznamená, že bylo vše v pořádku. „Nikdo mě nepřesvědčí, že v situaci, kdy pacient, který byl hospitalizován nedobrovolně pro výhružky zabitím, že postup léčebny byl v pořádku v tom, že nebylo vyčkáno ani na výsledek znaleckého posudku, který si vyžádal soud, a pacient byl propuštěn,“ vysvětlil ministr. Už den po vraždě knihovnice podal výpověď primář nemocnice Václav Fait.

Odvolaný ředitel Žižka zatím na rozhodnutí ministra nereagoval. Jeho sekretářka uvedla, že ke svému odvolání nebude poskytovat žádné vyjádření a že veškerou komunikaci za léčebnu převzalo ministerstvo zdravotnictví. „Je na jednání mimo léčebnu,“ dodala.

Devětadvacetiletý muž z Plzně, který se podle médií v minulosti léčil na psychiatrii a trpěl bludy, byl v Dobřanech proti své vůli hospitalizován začátkem roku. Propustili ho před tím, než o jeho dalším setrvání v instituci rozhodl soud, který čekal na znalecký posudek. Němeček dnes řekl, že o zdravotním stavu muže nemůže prozrazovat detaily.

Ministr soudí, že krokem k větší ochraně obyvatel by mohla být lepší evidence nebezpečných pacientů, a to nejen v případě, kdy jsou opravdu psychiatricky nemocní, ale i trpí poruchou osobnosti a někdy se dostali do péče psychiatrie. Řešit by se mělo i financování psychiatrie, zejména ambulantní a komunitní péče, v němž Česko oproti západním zemím zaostává. Pomoci v péči o pacienty i ochraně společnosti by podle něj měl i projekt center duševního zdraví, na který by měly být využity evropské peníze.

-čtk-