I když mezi nejrizikovější práce patří práce na stavbě a řízení nákladních automobilů, úrazy se nevyhýbají ani zdravotnickým pracovníkům. Foto: Wikipedie

Průzkum: Přes 40 procent lidí se v práci bojí o své zdraví

Pracovních úrazů podle nejnovějších statistik v tuzemsku meziročně ubývá, přesto se více než 40 procent lidí v zaměstnání bojí o své zdraví. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti CRDR, která se zabývá poskytováním poradenství v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Průzkumu se zúčastnilo 500 lidí a 300 firem.

 

Bezpečně se v práci podle průzkumu cítí 59 procent zaměstnanců. Dalších 39 procent ale pociťuje nebezpečí při vykonávání některých úkolů a dvě procenta pak mají strach o své zdraví při všech činnostech.

„Strach o zdraví přitom klesá s vyšším dosaženým vzděláním. Zatímco mezi vyučenými lidmi bez maturity či lidmi se základním vzděláním má alespoň někdy v práci strach o své zdraví 65 procent, mezi vysokoškoláky je to o poznání nižší podíl, 23 procent,“ uvedl Martin Šimek z CRDR.

Za rok 2014 došlo v Česku podle Českomoravské konfederace odborových svazů ke 40.358 pracovních úrazů, z toho 105 bylo smrtelných a 1394 závažných. Ačkoli mezi nejrizikovější práce patří řízení nákladních automobilů a práce na stavbě, nevyhýbají se úrazy ani pedagogickým a zdravotnickým pracovníkům nebo úředníkům.

Zaměstnavatelé přitom tvrdí, že ochranu zdraví svých zaměstnanců nepodceňují. Více než dvě třetiny firem pořádaly školení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci v posledních 12 měsících. Pět firem ze sta pak více než před rokem. Firmy však zapomínají na školení nových zaměstnanců při nástupu na pracoviště, dělá to pouze čtvrtina z nich.

-čtk-