Ředitel prachatické nemocnice Michal Červaš včera na ministerstvu zdravotnictví poblahopřál vítězům soutěže Medik roku 2015 z Fakulty vojenského zdravotnictví v Hradci Králové. Foto: MK

Soutěž Medik roku chce ukázat studentům, že i v malých nemocnicích jde dělat špičková medicína

Přesvědčit studenty medicíny, že i malé české nemocnice mohou poskytnout příležitost pro zajímavé pracovní uplatnění. To je cíl soutěže Medik roku, která má za sebou první ročník. Vítězům z Fakulty vojenského zdravotnictví v Hradci Králové včera na ministerstvu zdravotnictví předal pohár náměstek pro zdravotní péči Josef Vymazal. Pořadatelé soutěže přitom doufají, že by do budoucna mohlo jít o jeden z nástrojů, jímž by bylo možné zabránit odlivu mladých lékařů do ciziny.

 

Resuscitace, endoskopie, práce s ultrazvukem, šití či určování správné diagnózy z CT snímků – to byly některé z disciplín, v nichž se utkali studenti čtvrtých až šestých ročníků lékařských fakult v soutěži Medik roku 2015, která se konala v polovině dubna v prachatické nemocnici. Z devadesáti uchazečů si nakonec putovní pohár vybojoval tým z Univerzity obrany z Hradce Králové ve složení Jakub Hrabčák, Adam Pavlík, Vlastimil Mazura, Ondřej Rada, Luboš Karásek a Roman Blanař. Jako druhý se umístil tým Lékařské fakulty UK z Hradce Králové pod vedením kapitána Martina Vojtíška, na třetím místě pak skončil další tým Fakulty vojenského zdravotnictví z Hradce s kapitánem Matějem Kasalou.

„Disciplíny odpovídaly tomu, co bychom měli být schopni předvést při nástupu do nemocnice po ukončení 6. ročníku. Byly hodně různorodé a obsahovaly základní schopnosti, které bychom měli ovládat z chirurgie, interny, anesteziologie či gastroenterologie,“ říká Ondřej Rada, člen vítězného týmu, který by se chtěl po studiu věnovat traumatologii či plastické rekonstrukční chirurgii. On ani zbytek týmu (jeho členové by se chtěli v budoucnu věnovat praktickému lékařství, infekční lékařství či všeobecná chirurgii) ovšem s velkou pravděpodobností nebudou mezi těmi, kdo po státnicích dají přednost lépe placené praxi za hranicemi. Při přijetí na fakultu se totiž stali vojáky z povolání.

„Všichni naši studenti poté, co absolvují studijní obor všeobecného lékařství, u nás zůstávají na Fakultě vojenského zdravotnictví v rámci další specializační přípravy. Vybírání dalšího zaměření je pro ně trochu složitější, protože už jsou svázáni s armádou ČR a musí vyhovět jejím požadavkům. Počet studentů na každý rok je omezený, protože armáda nabírá tolik lidí, kolik pak bude schopná uživit,“ vysvětluje Lenka Zárybnická, proděkanka pro vnější vztahy a marketing Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové.

Tomu, co současné studenty čeká po promoci, se přitom nyní snaží dát jasný rámec ministerstvo zdravotnictví v rámci novely zákona o postgraduálním vzdělávání, která bude v nejbližších dnech rozeslána do vnějšího připomínkového řízení. Ta mimo jiné plánuje, že by se měl snížit celkový počet oborů, nově by také mělo být možné absolvovat kmeny i v menších nemocnicích. Více jsme psali zde a zde.

Soutěž Medik roku chce ministerstvo zdravotnictví podpořit i do budoucna. „Je to vynikající nápad, který budeme podporovat a dáme záštitu i dalším ročníkům. Jakákoliv popularizace medicíny je v současnosti velice vhodná,“ říká náměstek Vymazal. „Jihočeské nemocnice společně s Jihočeským krajem přišli s tímto nápadem na uspořádání soutěže, která nemá v ČR obdoby a je první svého druhu, prakticky zaměřená pro mediky. Jde o výbornou příležitost motivovat mediky k porovnávání a zlepšování znalostí, dává studentům příležitost seznámit se s budoucími kolegy napříč fakultami a získat rozsáhlé zkušenosti na stážích, které jsou přichystány pro členy vítězných teamů. Mám radost, že budoucí lékaři mají chuť se ve svých znalostech už při studiu vzájemně porovnávat a překonávat,“ dodává.

S nápadem uspořádat soutěž podporující mediky a prezentující malá zařízení přišla nemocnice v Prachaticích. O tom, co k ní pořadatele motivovalo, jak hodnotí první ročník a jaké mají plány do budoucna, si Zdravotnický deník povídal s ředitelem Nemocnice Prachatice a členem představenstva Jihočeských nemocnic Michalem Čarvašem.

ačervaš
Michal Čarvaš

Letos proběhlo první kolo soutěže Medik roku. Co vás k jejímu uspořádání vedlo?

Chtěli jsme udělat soutěž pro mediky čtvrtých, pátých a šestých ročníků lékařských fakult, aby měli možnost prakticky si vyzkoušet některé přístroje a medicínské věci v našich menších okresních nemocnicích a aby tak měli srovnání, že i v malých nemocnicích se dělá stejně dobrá medicína na stejně dobrých přístrojích, jako jsou na velkých fakultkách. Navíc tady mají k pacientovi blíž a i atmosféra je trochu jiná. Soutěž se konala o víkendu, takže byl v nemocnici volnější provoz a studenti měli možnost vidět ambulance i oddělení a komunikovat s lékaři i primáři, kteří se disciplín účastnili jako hodnotitelé. Měli tedy možnost nasát atmosféru, a to je to, co jsme chtěli ukázat – nemáme se za co stydět, nemocnice jsou pěkně vybavené s kvalitními přístroji.

V kolika disciplínách se soutěžilo?

V deseti – studenti měli možnost pracovat s ultrazvukem, prováděli kolonosokopii na melounu imitujícím lidské tělo a absolvovali řadu dalších disciplín, kde měli možnost si prakticky vyzkoušet svoje znalosti. Kapacita byla pro 15 týmů po šesti soutěžících, takže se zapojilo 90 lidí z osmi různých lékařských fakult – jeden tým byl i z Košic na Slovensku. Cílem bylo si zábavnou formou něco vyzkoušet, naučit a podívat se na různé odbornosti, které nemocnice nabízí, což studentům může pomoci i při rozhodování, na jakou specializaci budou chtít jít. Všech 90 účastníků získalo poukazy na stáže v jihočeských nemocnicích, které jim budou v rámci absolvování stáže vyplaceny tak, aby měli motivaci přijet a 14 dní pobýt na oddělení se specializací, která je zajímá.

Byl o účast v soutěži zájem, jaký jste si slibovali?

Na to, že šlo o první ročník, byl zájem obrovský. Za měsíc a půl jsme měli naplněnou kapacitu i s náhradníky a museli jsme předčasně přihlašování ukončit. Mysleli jsme si, že 90 míst může být problém obsadit, a ve finále jsme zjistili, že bychom bývali zvládli obsadit i 150 míst. I hodnocení, které jsme zpětně získali, bylo pozitivní – studenti byli nadšení, že tu je taková soutěž, při níž se jim někdo dva dny věnoval a měli možnost pracovat s přístroji, které běžně nemají k dispozici (s průběhem soutěže bylo spokojeno 89 procent studentů, kteří by v 96 procentech doporučili soutěž svým spolužákům. Mezi nejoblíbenější disciplíny patřila práce s kolonoskopem, která bavila 96 procent soutěžících, dále punkce a sono, pozn. red.). Už dnes se nám studenti začínají na stáže hlásit, za což jsme rádi.

Takže plánujete další ročníky.

Chtěli bychom v soutěži pokračovat s tím, že by se každý ročník konal v některé z jihočeských nemocnic. Pro příští rok zatím neprozradím ve které, ale zachováme dubnový termín a na podzim vyhlásíme, kdy se akce bude konat a jak se přihlásit. Letos se soutěž konala v Prachaticích, protože akci vymyslely, ale štafeta by se měla předat dál. Budeme tedy kolovat tak, abychom jihočeské nemocnice představili lékařským fakultám a studentům.

Existují u nás jiné takové soutěže pro studenty medicíny?

Tato soutěž v Česku ani na Slovensku nemá obdobu. Proto jsme si řekli, že když máme soutěže jako Nemocnice roku a Sestra roku, tak my bychom se chtěli zaměřit na budoucí lékaře – aby nám neutíkali do zahraničí, zůstali tady a viděli, že máme zájem vytvořit jim takové podmínky, aby se jim tu líbilo a mohli zůstat v našich nemocnicích. Chceme, aby viděli, že prostředí, které tady je, je třeba pro ně to pravé, a že i v malých českých nemocnicích se dá dělat špičková medicína.

Máte echo od zúčastněných, zda jim soutěž skutečně napomohla v rozhodování, jestli odejít do ciziny nebo zůstat v ČR?

Vítězové jsou z vojenské fakulty a jsou vázáni po absolvování jako zaměstnanci ministerstva obrany, takže tam je situace složitější. Echo ale máme od mnoha dalších s tím, že se jim akce líbila a líbila se jim i prachatická nemocnice, takže až příští rok udělají státnice, budou mít zájem k nám nastoupit. Pozitivní ohlas tedy byl i v tomto směru.

Kdo všechno podpořil první ročník soutěže?

Měli jsme deset dvanáct sponzorů, kteří přispěli nějakou finanční částkou. Partnerem letošního ročníku byla i VZP, která přislíbila, že nám i do budoucna zachová přízeň. Rozpočet celé akce byl necelý milion, přičemž půlka částky slouží na výplatu stáží, kde dostane každý čtyři tisíce korun. Zbytek šel na přípravu soutěže či ubytování a program pro účastníky.

Bylo nějak vymezeno, kam by studenti měli na stáž jet?

Ptali jsme se, o jakou odbornost, případně jakou nemocnici mají zájem. Kdo nevěděl, navrhli jsme mu možnosti, medici ale mají možnost rozhodnutí změnit. Nejde o to, abychom jim něco nařizovali – to mají na fakultě. Chceme jim vyjít vstříc, aby si mohli vybrat, co je skutečně zajímá.

Převažoval zájem o některé obory?

Byla tam spousta internistů, gynekologů a dokonce i zájemců o chirurgické obory, což jsme rádi, protože jich v poslední době ubývá. Na 90 medicích, kteří se zapojili, byl vidět zájem a nadšení ze soutěže, kterou vzali velmi zodpovědně. Jestli budou budoucí lékaři všichni takto šikovní, tak se naše fakulty nemají za co stydět.

Michaela Koubová