„K nikomu se nepřikláníme, máme vlastní názor a program!!! V koaliční smlouvě je valorizace. Výše je k jednání, očekáváme, že MZ navrhne vzorec zákonného rámce valorizace,“ říká šéf lidovců Bělobrádek, protože dobře ví, že když se dva perou, třetí může například pískat. Foto: Koláž ZD

Boj o platby za státní pojištěnce asi skončí kompromisem. Důvod: lidovci

Dnes má vláda rozhodovat o výši plateb za státní pojištěnce. Dojde k odloženému souboji mezi ministry financí a zdravotnictví z minulého týdne. Zatímco správce kasy Andrej Babiš (ANO) je ochoten vydat maximálně 600 miliónů, šéf zdravotnického rezortu Svatopluk Němeček (ČSSD) žádá 4,2 miliardy korun. Němeček argumentuje zvýšením mezd pro lékaře a další zdravotníky jako nutným opatřením proti jejich odchodu ze zdravotnictví, případně do zahraničí a říká, že jeho návrh už je kompromisem a cokoliv menšího zdravotníky neuspokojí. Babiš chce nejprve, aby se našly zdroje přímo ve zdravotnictví, aniž by ovšem předložil nějaký promyšlený návrh, jak toho lze ještě letos dosáhnout.  Přestože má Němeček podporu odborů či asociací nemocnic i premiéra, zdá, že ve výhodnější pozici se nachází Babiš. Nemá co ztratit a může jenom tzv. „ušetřit“. Na ruku totiž ministru financí jdou lidovci, kteří chtějí, aby se o výši částky jednalo.

 

Když chtěl Zdravotnický deník vědět, zda se KDU-ČSL přikloní k ministru Babišovi, nebo Němečkovi, předseda strany a vicepremiér Pavel Bělobrádek odepsal:  „K nikomu se nepřikláníme, máme vlastní názor a program!!! V koaliční smlouvě je valorizace. Výše je k jednání, očekáváme, že MZ navrhne vzorec zákonného rámce valorizace.“ Chtěli jsme upřesnění, protože návrh, který bude dnes projednávat vláda má formu vládního nařízení a nikoliv změny zákona s valorizačním vzorcem (podle ministerstva zdravotnictví je to tak naposledy a na zákonné úpravě již pracuje). Jenže Pavel Bělobrádek nám konkrétní postoj lidovců neodtajnil ani po opakovaných dotazech. „Jsme pro valorizaci, výše je k jednání,“ opakoval nám s tím, že „nemá kapacitu tak jasnou věc znovu vysvětlovat.“ Zdravotnickému deníku z toho vychází, že si nechávají lidovci otevřené dveře pro různé varianty. Podle vicepremiéra to chápeme špatně. Jisté je, že KDU bude prosazovat kompromis, což znamená, že se vláda dohodne na částce někde mezi 600 milióny až 4,2 miliardy korun. Další možností je, že se nedohodne vůbec a ministru zdravotnictví uloží připravit zákonnou změnu, včetně vzorce, jakým se bude valorizace počítat. Ministr Němeček však tvrdí, že vládní nařízení má v podstatě stejný dopad do rozpočtu, jako kdyby byla částka vypočtena požadovaným vzorcem. Čeká ho ale nepříjemný den. Kompromis je pro něj totiž nevýhodný, protože nenaplní očekávání zástupců zdravotníků.

Peníze na mzdy budou vázány ve vyhlášce

Zdravotníci včera přišli za Němečkem na ministerstvo, aby ho v záměru navýšit platby za státní pojištěnce o 4,2 miliardy podpořili. Lékařští i ostatní odboráři a asociace velkých i malých nemocnic jasně deklarovali, že pokud nebudou zvýšeny mzdy, hrozí personální destabilizace rezortu. Ministr jim včera přislíbil dosud nevídanou novinku – pokud vláda zvýšení schválí, on do úhradové vyhlášky vloží pravidlo, že tyto peníze mohou nemocnice použít pouze na mzdy.

„Po konzultaci se zaměstnanci ministerstva zdravotnictví, kteří připravují úhradovou vyhlášku, jsem partnerům dal jasný a závazný slib, že navýšení platů pro všechny nemocnice bez ohledu na jejich formu bude garantováno úhradovou vyhláškou. V případě, že vláda rozhodne o tomto navýšení, tak je jisté, že každá koruna z tohoto navýšení se dostane zdravotnickým pracovníkům do jejich mezd,“ řekl na brífinku s novináři ministr.

Němečkův návrh na přesun peněz ze státního rozpočtu do zdravotnictví dosud podporuje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). V neděli prohlásil v  pořadu České televize Týden v politice, že jednání o státním rozpočtu musí předcházet dohoda o platbách za státní pojištěnce. „Je to jediná možnost, jak stabilizovat zdravotnictví a najít peníze na platy pro lékaře a zdravotní sestry,“ řekl o jejich navýšení pro ČT24 Sobotka minulý týden.

V materiálu, který zítra projedná vláda, zůstalo po vypořádání mezirezortního připomínkového řízení deset rozporů. Až na jeden, všechny rozpory plynou připomínek ministerstva financí a ministerstva životního prostředí (obě jsou vedená ministry z Hnutí ANO a obě uplatnily podobné připomínky). Jednorázový návrh MZ na změnu platby formou vládního nařízení je podle Babišova ministerstva v rozporu s vládním prohlášením. A Babiš také naznačuje, jak si valorizaci představuje – bude založena na anticyklickém stanovení, což znamená, že stát by dokrýval pouze deficit veřejného zdravotní pojištění v době recese ekonomiky. „Naopak v době hospodářského růstu by se měl systém spoléhat na růst výběru pojistného,“ píše v připomínkách MF. Ministerstvo zdravotnictví se ovšem brání, prý se požadavku na pravidelnou valorizaci této části pojistného nikterak nezříká. V přípravách bude pokračovat tak, aby nový mechanismus nabyl účinnosti od roku 2017. Podrobněji jsme o připomínkách psali zde.

Tomáš Cikrt