Rallye Rejvíz je tradiční akce, která se letos konala již po devatenácté. Všechny úkoly vycházejí ze skutečných výjezdů záchranné služby. Foto: Plakát Rallye Rejvíz 2015

Soutěž záchranářů vyhrály týmy z Maďarska, Kanady a ze Slovenska

S nástrahami tradiční mezinárodní soutěže zdravotnických záchranných služeb Rallye Rejvíz, která se od čtvrtka odehrávala v Jeseníkách, si letos nejlépe poradily v zahraniční části týmy z Maďarska a Kanady. V národní kategorii soutěže zvítězili záchranáři ze Slovenska, řekl ČTK mluvčí závodu Jiří Pavlík. 

 

Letošního 19. ročníku Rallye Rejvíz, která každoročně prověří znalosti a zkušenosti záchranářů, se zúčastnilo podobně jako loni stejně jako loni téměř 90 posádek. Přijely například z Japonska, Nového Zélandu, Irska, Kanady, Spojených států, Estonska, Švýcarska, Velké Británie, Polska, Řecka, Slovinska, Litvy, Slovenska a Česka.

„Hlavní část soutěže je rozdělena na čtyři kategorie. V národní soutěži (zahrnovala české a slovenské týmy) posádek rychlé lékařské pomoci (lékař, sestra nebo záchranář a řidič) zvítězil tým Záchranné služby Košice a v kategorii posádek rychlé zdravotnické pomoci (sestra nebo záchranář a řidič) opět záchranáři z Košic,“ uvedl Pavlík. V mezinárodní soutěži posádek s lékařem kraloval maďarský tým Hungarian Air Ambulance a soutěž posádek bez lékaře vyhrál tým z Kanady.

V Koutech nad Desnou na Šumpersku záchranáři plnili úkoly stejné jako při výjezdu záchranky. Na trase je čekali namaskovaní figuranti a nahrané scény. Účastníci museli prokázat znalosti z oboru traumatologie, chirurgie, neurologie či porodnictví.

Letos si zdravotníci museli poradit například s pacientem postiženým akutní cévní mozkovou příhodou, s mužem v šoku po masivním krvácení z velké žíly po pádu z kola, s oživováním novorozence těsně po porodu. Museli také dobře spolupracovat s policejní zásahovou jednotkou po střelbě na narozeninové oslavě s větším počtem zraněných, správně je roztřídit a určit prioritní pacienty, nebo zvládnout základní laickou resuscitaci bez vybavení u muže po kolapsu.

Závody i letos doplnila soutěž Zlaté sluchátko pro dispečerky a dispečery obsluhující tísňovou linku 155. Pro studenty českých i slovenských lékařských fakult byla připravena speciální soutěž, díky které si mohli osvojit základní návyky nutné pro práci záchranáře v terénu.

Rallye Rejvíz má své kořeny na Zlatohorsku, kde se vyprofilovala v obrovské mezinárodní setkání záchranářů. V předešlých ročnících museli účastníci závodu například obstát během zákroků při fingovaných autonehodách. Podle Pavlíka všechny úkoly vycházejí ze skutečných výjezdů záchranné služby, které se někde ve světě staly.
-čtk-