Primáři budou možná od roku 2017 muset sloužit i o víkendech. Britská lékařská asociace ale se způsobem, jakým ministerstvo změnu prosazuje, nesouhlasí. Foto: torange.us

Britská lékařská společnost se bouří. Ministr Hunt chce nařídit primářům služby o víkendech

Britský ministr zdravotnictví Jeremy Hunt je na ostří nože s tamními lékaři, respektive s Britskou lékařskou společností. Rozhodl se totiž, že nařídí sloužit sedm dní v týdnu i primářům a specialistům. Ti dosud měli možnost nesloužit víkendové služby a být jen k dispozici na telefonu. Podle ministra však tento přístup způsobil, že riziko úmrtí při přijetí do nemocnice je v neděli o 16 procent vyšší než ve středu.

 

„Kolem šesti tisíc lidí přijde každý rok o život jen proto, že nemají dostupnou plnohodnotnou sedmidenní službu v nemocnici. Nikdo přece nemůže tvrdit, že byl takový systém vystavěn na potřebách pacientů. Když jsem na to poukázal Britské lékařské společnosti, ještě mi řekli, ať se vrátím zpět do reality. Vzkazuji tedy lékařskému svazu, že jim mohu dát šest tisíc důvodů, proč by se do reality měli vrátit oni,“ zlobí se Hunt.

Pokud lékaři nebudou ochotni během šesti týdnů začít s ministerstvem vyjednávat o podmínkách nových primářských smluv, je Hunt připraven opatření zavést proti jejich vůli. Zároveň chce primářům snížit peníze, které berou za přesčasy. Plán by měl začít platit od dubna 2017.

„Nejde o to, aby se zvyšoval celkový počet hodin, které každý lékař týdně napracuje. Lékaři už beztak pracují velmi tvrdě a jejich pracovní hodiny budou vždy v bezpečných mezích. Upravíme ale primářskou smlouvu tak, že z ní vypadne možnost vyhnout se víkendovým službám a nechat je na čerstvě vystudovaných lékařích. Žádný lékař, který nyní slouží, nebude k nové smlouvě nucen, ale skončíme s vyděračskými platbami jdoucími mimo smlouvu. Každý víkend půjde do nemocnice celá šíře lékařů, aby se vedena profesionalitou a dobrou vůlí starala o své pacienty, a to často bez poděkování či ocenění,“ pronesl ve své včerejší řeči Hunt s tím, že doufá, že se k nové smlouvě připojí ve finále většina lékařů.

Bude NHS nejbezpečnější systém na světě?

Britský ministr se snahou o sedmidenní pracovní týden v nemocnicích inspiroval v USA, konkrétně ve Virginia Mason Institute. Právě toto zařízení se totiž pyšní pověstí nejbezpečnější nemocnice na světě. Tu si vysloužilo poté, co kvůli smrti jedné pacientky zcela přetransformovalo systém péče. Hunt nyní plánuje, že díky partnerství s tímto zařízením udělá z britské Národní zdravotní služby (NHS) nejbezpečnější zdravotní systém na světě.

Jeremy Hunt včera pro BBC řekl, že sedmidenní služby už fungují v nemocnicích v Northumbiii a Salfordu. „Když se na tyto zařízení podíváte, mají tam mnohem větší morálku. Poskytují totiž pacientům lepší služby, výsledky diagnostických testů mohou mít rychleji a jsou s tím spokojeni. Jde tedy o věc stejně pozitivní pro lékaře, jako pro pacienty,“ domnívá se Hunt.

Současný stav má kořeny v roce 2003, kdy byly za vlády Labouristů schváleny smlouvy povolující primářům nesloužit o víkendech či po večerech. Podle ministerstva zdravotnictví navíc vedly tyto smlouvy k tomu, že se platy primářů do roku 2006 zdvojnásobily.

Změna může narazit kvůli financování

S postupem, který zvolil Jeremy Hunt, však zásadně nesouhlasí Britská lékařská společnost sdružující 153 tisíc lékařů. „Navzdory všemu, co ministr tvrdí, ignoruje jeho zjednodušený přístup to, že jde o mnohem širší záležitost než jen lékařské smlouvy. Jeho prohlášení není nic jiného než obrovský útok na lékaře, který má zamaskovat, že během uplynulých dvou let vláda nedokázala přijít s žádnými konkrétními opatřeními pro zavedení sedmidenního týdne v nemocnicích. Ministr by měl odpovědět na následující otázky: Jak za to všechno plánuje zaplatit? Jak se ujistí, že nedojde k redukci služeb během týdne a že na odděleních nebude od pondělí do pátku méně lékařů? Stále nemáme odpovědi. Jde o nehorázný pokus vlády odvést pozornost od toho, že odmítla investovat do pohotovostí,“ reaguje Mark Porter, předseda rady Britské společnosti lékařů.

Na otázku peněz poukazuje také Ana Nicholls z Economist Intelligence Unit. „Vyšší úmrtnost o víkendech poukazuje na problémy způsobené mezerami v péči. Spolu s nedostatkem zkušeného personálu rostou také náklady na péči. To je dáno tím, že pacienti musí na odborné konzultace či zákroky čekat přes víkend až do pondělí, což ještě zhoršuje problém se zablokovanými lůžky. Velkou otázkou zůstává, zda si Národní zdravotní služba může dovolit nabídnout tuto nadstandardní úroveň péče – financování a personální zajištění je totiž už beztak velmi napjaté. Mnoho nemocnic a klinik už využívá i agentury a krátkodobý personál, aby pokryly noční služby a víkendy. Je to přitom velmi nákladný a neefektivní způsob provozu,“ podotýká Ana Nicholls.

-mk-