Centrum asistované reprodukce IVF Clinic bylo v Olomouci otevřeno na jaře 2013. Lékaři společnosti IVF Clinic loni provedli 600 výkonů umělého oplodnění, kterých bylo meziročně o 70 procent víc. Foto: koláž ZD

Centru asistované reprodukce IVF Clinic výrazně vzrostly tržby

Nové centrum asistované reprodukce IVF Clinic, které bylo otevřeno v roce 2013 v Olomouci jako společný projekt skupiny Agel ocelářského magnáta Tomáše Chrenka a brněnské kliniky Reprofit International, loni zvýšilo tržby meziročně o 80 procent na 22,4 milionu korun. O rok dřív utržilo 12,4 milionu Kč. Hospodaření IVF Clinic skončilo loni ziskem 2,3 milionu korun po ztrátě 1,4 milionu Kč v prvním roce fungování. ČTK informaci získala z výroční zprávy IVF Clinic.

 

Lékaři společnosti IVF Clinic loni provedli 600 výkonů umělého oplodnění, kterých bylo meziročně o 70 procent víc. „Jakkoliv jsme do roku 2014 vstupovali s ambiciózním plánem, skutečnost plánovaný rozvoj překonala,“ uvedl ve výroční zprávě předseda představenstva společnosti IVF Clinic Tomáš Uvízl.

Firma se při léčbě neplodnosti soustřeďuje na pacienty z Moravy a zacíleno má také na slovenské klientky. „V průběhu roku 2014 byl úspěšně zahájen program darování vajíček a ve spolupráci s Agel Medical i léčba zahraničních pacientek z Izraele,“ podotkl Uvízl.

Centrum asistované reprodukce IVF Clinic bylo v Olomouci otevřeno na jaře 2013. Projekt si vyžádal investici několika milionů korun. „Hlavním cílem naší kliniky je poskytovat špičkovou diagnostiku i léčbu neplodnosti pro páry ze střední a severní Moravy. Rádi bychom se zde stali vedoucím zdravotnickým pracovištěm,“ uvedl Uvízl.

V Česku nyní působí zhruba čtyři desítky center reprodukční medicíny, vyhledává je stále více párů, kterým se přirozenou cestou nedaří dítě počít. Problém s neplodností má pětina dvojic. Úspěšnost umělého oplodnění při využití všech přístrojů a metod stoupla během jednoho cyklu oplodnění ve zkumavce za dvě desítky let z 20 až na 75 procent.

Na metody zvyšující úspěšnost umělého oplodnění si páry připlácejí. Zdravotní pojišťovny hradí pouze základní léčbu, jejíž úspěšnost zůstává na 20 procentech. Při základní léčbě se ženě odeberou vajíčka, jejímu partnerovi spermie a obojí je vloženo do speciálního roztoku. Pak už záleží jen na zárodečných buňkách, zda se spojí, nebo ne.

-čtk-