Ředitel Nemocnice Na Homolce Ivan Oliva od loňského října postupně převádí činnosti jako je vedení účetnictví či nákupy z dceřiných společností přímo pod nemocnici. Cílem je dcečinné společnosti poslat do likvidace. Foto: Tomáš Cikrt

Homolka dnes pokračovala v očistě statutárních orgánů dceřiných společností

Nemocnice Na Homolce dnes provedla personální změny ve statutárních orgánech svých dceřiných společností. Někteří jejich dosavadní členové byli valnou hromadou odvoláni a na jejich pozice nastoupili současní členové vedení nemocnice. Nemocnice také začíná samostatně nakupovat, vypsala veřejné zakázky za 258 miliónů a připravuje další za více než půl miliardy korun. Zdravotnickému deníku to potvrdila mluvčí nemocnice Martina Vápeníková.

 

V Holte Medical, a. s., nahradil předsedu představenstva Pavla Černého současný náměstek ekonomického úseku Nemocnice Na Homolce Martin Dařílek, místopředsedu představenstva Josefa Panenku nahradila současná náměstkyně úseku obchodu a zdravotní péče nemocnice Jaroslava Němcová a člena dozorčí rady Petra Jelínka nahradil vedoucí odboru bezpečnosti a krizového řízení Stanislav Radosta. Ve společnosti Homolka Premium Care, a. s., nahradil členku představenstva Martinu Slavíčkovou současný vedoucí oddělení projektového řízení Štefan Paluba, členy dozorčí rady Josefa Panenku nahradil Martin Dařílek, náměstek ekonomického úseku nemocnice, a Františka Tovaryše Aleš Gergel, vedoucí oddělení cash-flow, pojištění a analýz.

Dceřinka skončí v likvidaci

„Činíme další krok k naplnění základního zadání ministra zdravotnictví na zrušení dceřiných společností Nemocnice Na Homolce. Skutečnost, že po dnešním rozhodnutí s okamžitou platností převezmou pozice statutárních orgánů v Holte Medical, a. s., výhradně členové vedení nemocnice, je dalším významným krokem v plnění harmonogramu likvidace dceřiných společností. Nemocnice Na Homolce se tak stává standardně fungující přímo řízenou nemocnicí s transparentním a efektivním hospodařením,“ komentuje současný stav ředitel Nemocnice Na Homolce Ivan Oliva v tiskové zprávě. Změny nové vedení nemocnice zahájilo loni v říjnu.

Nyní v nemocnici plně funguje nově vzniklý ekonomický i obchodní úsek, které činnosti dceřiných společností postupně přebírají. Činnost dceřiné společnosti Holte, s. r. o., jež v minulosti zajišťovala účetnictví a ekonomiku, převzala nemocnice již v dubnu tohoto roku a Nemocnice na Homolce jako zakladatel společnosti v současné době připravuje její likvidaci.

Nemocnice připravuje veřejné zakázky

V současnosti vrcholí proces změn v dceřiné společnosti Holte Medical, a. s., která dosud zajišťuje nákupy zdravotního materiálu pro nemocnici. Prakticky to znamená, že veškeré nákupy se postupně převádějí zpět do nemocnice. „V Nemocnici Na Homolce jsme v uplynulých měsících vybudovali vlastní plnohodnotný odbor veřejných zakázek a obchodní odbor s podporou nově vzniklého interního právního oddělení, které budou postupně přebírat veškeré nákupy zdravotního materiálu pro nemocnici. K dnešnímu dni je zveřejněno celkem 21 předběžných oznámení o připravovaných veřejných zakázkách v objemu 569 163 000 Kč a vypsáno celkem 6 veřejných zakázek v objemu 258 535 000 Kč,“ říká Ivan Oliva.

-red, TZ-

 

Podívejte se také na rozhovor se ředitelem Ivanem Olivou